Wednesday, December 30, 2009

Hepi belated birthday

Semalam...
Ade besday selebresyen untuk staff...
Untuk bayi staff yang lahir dari bulan July sampai Dec... gle nak jimat..seleberet bday ramai2... >:)

The best part is...lunch semalam sponsored..n setiap orang dapat cuppy..bezanya, yg birthday CEO sendri yang kasik cuppies tu... eleh macam x biasa makan pree kat opis....

July to Dec baby...

Si Comel yg hepi n menten gedik amik cuppy dari Boss...

Kek besday...mcm kek kawen..sayang nak makan p sedap punya pasal makan jugak...potong..potong..potong...atas tu dummy ajer ye..
Tengs kat HR n management igt besday kitorang walaupon aku dah lupe bday aku sendri... :)) xoxo...Seleberet lah lagi ye tahun depan...xnak bagi kek pon xpe..bagi bonus barang empat lima bulan pon dah ok sesangat...

Pssssttt...korang nak tau tak, CEO xde pesbuk..wakaka... :))

Entri selamat tahun baru...

Rutin harian...
Pegi keje..bukak notes, baca buku sket...updet notes..
Prepare self nak bagi lecture..

Wif my hectic schedule, byk habiskan masa dgn ppt aje..p still sempat curi2 masa nak berkebun kat fb n komen kawan2 nyer status...

Sempat jugak tinjau2 blog yg I folo...klu sempat bagi komen..semua cite pasal seleberet new year...

Ye tak ye..lagi 2 hari nak sambut tahun baru..cepat betul masa berlalu..demi masa..sesungguhnya manusia dalam kerugian..

As usual, aku selalu mengharapkan sesuatu yang lebih baik untuk tahun depan, kesudahan yang baik..kesihatan yang baik..kehidupan yang lebih baik...semua yang baik2..

Yeah!!

Hepi nu ya fwens....Welcome 2010...

Kat mana kita nak countdown tahun nie...?

Monday, December 28, 2009

Shawl oh shawl

Semalam...
Fetching incek ribena yg kaya dgn vitamin C kat KLIA..
Sebelom tu dah kirim shawl kat dier..(ikut petua otai, klu x cakap nak aper manjanglaa dpt keychain as souvenir.. :P ) punya laa x reti bersyukur

Sekali incek ribena sampai sambil bawak selendang.. :|

Alamak sayang, ni selendang bukan shawl...

Dan incek ribena jawab..mana aku tau, kwn aku kata ni lah shawl..die pon beli sama untuk bini dier.. ~X(

Sunday, December 27, 2009

Hari yang rajin tetapi

Setelah sekian lama x updet blog..baik dibakar aje blog ni klu dah xnk updet..dah penuh ngan sawang ngn debu..fuh!! fuh!!

Bz bercuti..pak aji ngn mak aji datang spotcek anak dara die...betul ke duk umah atau duk bawah jambatan..apakah umah itu dgn hosmet pompuan atau jantina sebaliknya..apakah anak daranya duduk di kondo yang ditanggung oleh sugardaddy yang bergelar dato atau tan sri..dan sepanjang minggu itu jugaklah aku kena berlakon baik..x kua malam..xde aktiviti berembun..xde yamca..

Hari ni aku agak rajin setelah seminggu dua ni buat2 bizi bila buat keje..konon nak updet notes sebab start minggu depan kelas dah bertindan2 n kena mengajar full swing..3 klas beb..mau melecet kaki berdiri..datuk ct pon kaput klu hari2 kena nyanyi 6 jam...

sekali, dah sampai ofis..korek2 beg..pendrive tertinggal lak kat umah..jadah pe nyer nak buat keje..jom kite pesbuk sambil tinjau blog kengkawan and updet :-L

Thursday, December 17, 2009

Salam maalhijrah

Esok tahun baru..petang ni dapat report card baru..agak2 yang lama tu byk biru atau merah..saper lagi bz, yg belah kanan atau kiri...

Petang nie, dekat2 nak maghrib jgn lupa baca doa akhir dan awal tahun 3 kali pastu pas maghrib lak baca doa awal tahun..semoga kita semua terselamat daripada godaan syaitan..

Giler laa bz hujung2 tahun nie..igt nak sambung cuti sambil ajak family jalan2..byk laa plak task yang menunggu...nak beli pistol 2, kuda 3 (macam dialog adik kepada mata air cikgu shaari dalam citer masam2 manis) pon x sempat..

Nasib baik laa esok cuti awal muharam..bole bgn lambat kan...../bye

Monday, December 14, 2009

Aku tak berdaya

Hati nak sangat updet blog..walaupon x seberapa..aku x kesah kalu xde orang bace pon sebab ada masa2nya idea aku untuk menulis entri begitu mencurah2..perasaan sedih n gembira yang lain dari biasa yang ingin aku kongsikan dan ingin aku kenangkan satu masa nanti..

tapi sejak camera aku hilang, banyak benda2 bergambar yang ingin aku kongsikan tidak terdaya aku lakukan..

Nak upload guna henpon kemain leceh lagi..tunggulah..

Kekadang aku memang begitu..lelebih lagi bila paras hormon x stabil..agaknya aku rindukan dia..p aku x kesah sebab aku ada Dia..

Tuesday, December 8, 2009

Fast update

Kembali ke habitat tempat asal..bersedia untuk kembali menyambung kerja untuk hari2 yang seterusnya..

Takde yang paling best selain dapat bercuti, lelagi kat umah sendiri..semua ada..pendek kata seperti yang mak aku selalu kata, mna x best duk umah, makan tanggung berak cangkung..

Sibuk, penat, gembira dapat balik untuk bantu family kawinkan adik..secara tidak langsung, aku nak buat pengumuman, 2 dari 3 anak perempuan pak aji Kassim dah berpunya..yg masih solo adalah anak dara dier merangkap tuan tanah kedaung kat blog nie..:D

Sempat hantar sampai bersanding kat umah pengantin lelaki kat Membakut, Sabah..

Rilek...bila orang tanya, jawabkan ajer dengan penoh cool bahawa aku adalah hero dalam family..mula2 kena kalah dulu then nanti akan mengejar dengan pantas../hmmm...boleh diterima pakai ke alasan tue..

Yang tak best ialah entri ni xde gambo sebab tuan tanah kedaung nie dah lupa kat mana dier letak camera dier..mesti dah termissedplace kat memaner..ralat jugak laa mengenangkan memory card tu..tang camera tu ader laa sket jer sebab sebelom2 tu mmg dah ader niat macam nak cari yang lain..haih

Tadi pon dah ader orang usyar2 nikon coolpix kat soping komplek..urut dada..tahan nafas..itu hanyalah godaan napsu...

Wednesday, November 25, 2009

Entry terakhir sebelom bercuti

Yeay!!! Last day kat office..ade keje lagi nak buat buat getting lesser dari before but ade 3 important task yg pending..mgu depan exam paper nak kena mark p aku sedang bercuti ketika itu..

Yesterday, another visit to Azzahra, BB Bangi sebab suddenly aku rasa my right hand sakit..nak gerak sakit, bukak paip..nak drive bawak kereta paut stereng tu lagi seksa..tkial2 nak parking..nasib baik ader sorang mamat solo sementara yang nak tolong parking..mamat tu memang suka tolong anak dara yang dalam kesusahan ;)

Then, doktor tu agak baik n bersabar gitu..katanya aku kena satu penyakit yang biasa berlaku di kalangan wanita : tundovitis DeQuervains tenosynovitis..dalam 10 wanita, 9 daripadanya akan dapat tendosynovitis..sebab, penggunaan tendon yang berlebihan. Wanita byk gunakan otot pada wrist untuk berkerja, berbanding lelaki gunakan otot yang lebih besar n kuat pada bahu :-SS

So balik dengan Voren gel, Myonal n Celebrex..semua untuk tahan sakit..

Memandangkan, esok aku akan balik Labuan, so hari ni Blueberry Cheese Tart yang aku order dari Mak Mah dah dapat..x sabar nih...open for order ye..n fruit cake yang sedap..lupa sekejap yang aku sakit tangan :D

Tak sabar nak makan..sedap tau kawan2..
Saja kasik blur effect..saspen sket...:D
Mari jamu mata...

Tuesday, November 24, 2009

Hangin sekejap

Semalam, pegi jumpe taylorswift tailor amik baju yang dah hantar sebulan lepas..

Hantar 2 pasang, alih-alih siap satu jer.. /xD

Pastu leh lak nyonya tu kata, lu baru hantar satu bulan..aik, aku datang sebab kata siap dlm masa sebulan..x kan aku nak follow up seminggu sekali nak tanya progress baju aku..biyol aper nyonya nie.. X(

Dah laa tu, bila aku kata aku nak pakai raya, pandai2 jer bagi solution suh aku pakai satu baju yang die dah siap jahit tu..mana ble..ni raya ok..baju tu nak pakai untuk my sis punya reception hujung minggu nie..banyak aje alasan dier, kata kain x cukup laa..dah kalau kain x cukup kenapa x bgtau awal2..x kira esok kena siap jugak baju tu.. :!! doa jer laa die jahit elok..aku sayang sgt dgn kain tu..beli ms g Palembang hari tu..

Cakap pasal reception tu, cam x caye jer my sis nak naik pelamin weekend nie..aku x pack barang pon lagi nak balik..p cuti dah approve yer..n jumaat ni nak raya..n esok hari terakhir berkerja sebelum cuti 2 minggu untuk habiskan AL.. :)

Okeh..kite dah x hangin dah ;)

Monday, November 23, 2009

Monday blues

Malasnya nak keje...cuti x apply lagi pown p tiket dah boli..tetiba dapat assignment untuk coordinate practical exam /sweat

Kalau jadik cam kucing ni kan best..pepagi buta leh lak baring berdua-duaan kat atas meja..wat dengki kat aku laa tue pagi2 isnin..

Pic taken kat kafe depan kafe UIA kat college..sabo je laaa

Saturday, November 21, 2009

Another sesi makan2 at Madam Kwan

Kompius sekejap..ni blog untuk orang nak kurus or nak tambahkan adipose tissue dalam badan... :| pagi nasik kerabu, lunch pizza dinner lak kat madam kwan... :-/

Hmm x pekdah pose 2 hari..bila x pose, kembang balik adipose tissue kat pewot tuh..sabo jer laa..mmg lah elok aku kena pose selalu..

So, bila ke madam kwan menu wajib aku mestilaa sago gula melaka dier..adoi..lemak berkrim sungguh pati santan tu..sampai sekarang teringat lagi..tambah plak ngn nasik bojari nyer...memang menjadi..

Sago gula melaka...

Nasi bojari Madam Kwan../floor

Tenkiu laling sebab belanjer I dinner malam tu..I terpaksa langgar pantang makan nasik waktu malam.. /no

Friday, November 20, 2009

Dah lama tak lunch bersama

Agak lama jugak empat sekawan nie x pegi lunch bersama..maksudnya kua jauh sket dari opis..kesahnya, kami berempat + mak mah (kena teman boss makan) memang rapat n sekepala..otai kat opis..saper berani lawan.. /wahaha

So, memandangkan hari ni hari Jumaat, lunch agak lama sket..kelebihan untuk staff wanita boleh makan banyak, jalan jauh rehat lama sikit..staff laki kena p solat Jumaat ye..kalu x pegi nanti mati jadi hantu..dah laa hidup pon perangai ngalahkan hantu..

Sesi makan2 di pizza hut..rasanya sejak lepas raya hari tu x pegi lagi pizza hut ni..gegehlaa 3 mak orang dan seorang anak dara sunti ni g pizza..kononnya nak try pizza baru yang ade komplek kat jejari pizza tu..perasan mat salleh plak hari Jumaat nie /blush

Tengoklaa hasilnya...

Tak sanggup nengok... ;p

Muka lepas makan..yang x selera pon leh selera bila makan ngn kitorang taw

:D

Kenyang..ni saper nak abeskan nie...

So, timekasih laa pade mak umar yang kena loteri mendapat durian runtuh dan murah hati belanja kawan2..semoga mak umar senang nak bersalin nanti n murah rezeki selalu..walaupon aku ngn shiro terpaksa dulukan duit kami dulu sebab ko x kua kan duit lagi... / nobigdeal

Untuk Kak Men, tunggu laa sampai urat selera akak longgar sket ye baru leh lawan2 makan..shiro, ko makan jage2 sket..1st day masuk keje je aku tengok ko kurus pastu nak tembam balik dah..aku lak, hmm 2 hari pose, sekali hari ni x pose..gasak makan sungguh2..sabo je laa... /sweat

Tapi yang bahayanya, pas makan baru kua duit tu..singgah lak ke avon..g avon pon jadik..huh..rembat lagi tupperware yg avon duk jual skang..3 for rm4.90 saper xnak..saya mmg gemar kumpul tupperware..beli 2 sebab nak bagi kat mak mah satu..nak bagi kena pilih orang sebab tupperware itu nanti boleh digunakan untuk bawak makanan..bukan untuk orang lain, untuk aku n kawan2 aku ni jugak.. :D

Thursday, November 19, 2009

Berpuasa Zulhijjah

Hari ni baru masuk hari kedua aku berpose Zulhijjah..ramai orang kata, rajinnya ko pose..ye laa..pose dapat pahala...kalu x pose, anak tekak ni nak mintak makan ajer..so, baiklaa pose..kempis gak perut..

Tak lama lagi nak raya..x pose nnt xle raya \m/ lagipon orang bujang eloklaaa berpuasa..elak dari berfikir yang bukan-bukan doa orang puasa tu lebih dekat dikabulkan >:D<

Bila berpuasa, bukan hanya anak tekak, malah senses, hati juga perlu berpuasa..kan puasa tu umpama latihan membersihkan hati, so bila hati bersih, cahaya doa akan dapat menembusi arasy dan dimakbulkan oleh Allah swt.

Ada jugak terbaca kelebihan berpuasa di bulan Zulhijjah ni at one of the book kat rumah tu..kalau rajin esok2 aku letak kat blog..untuk pengetahuan and peringatan..rasa rugi pulak kalau Allah dah bagi priviledge tapi kita taknak grab.. :x

Dan, semalam aku pecah rekod..x tau ape angin semalam..balik kije terus g kedai beli barang nak masak tomyam sayur yang sihat untuk berbuka..gila bangga sebab dah lama x masak..sedap taw aku yang kata, lagi sihat and banyak fibre.. :-bd aku kate camtu sebab lepas makan xde orang yang sakit perut

Hmm skang baru pukul 4pm, ape lak menu nak buka rini p rezeki murah hari ni ade orang kasik daging gulai kawah n ayam goreng..

Wednesday, November 18, 2009

Soalan-soalan yang biasa di tanya pada Cik Sha

The blue one is my answer

Soalan 1
  • Asal maner??
  • Labuan
  • Uish..cakap x macam orang Labuan pon...
  • Dowhhhh, I dah duduk lama kat KL..I was here since I was 17, school, study, keje pown kat cni..
Soalan 2
  • Labuan Sabah ye?
  • No
  • Eh, kan dekat tu..
  • Geographically yes, but don't forget, Labuan made into FT since 1984. So, it's no longer state of Sabah...
Soalan 3
  • Kenapa cakap tak bah bah
  • I'm not Sabahan, so don't expect me to speak like Sabahan..I have my own mother tongue-Brunei language..we used bah but not too frequent..or else Labuan will get flooded. Eg: Bah, lakas tah (to ask people to act/ move faster). I do understand when Sabahan speaks, but I'm more comfortable to use my own language..or else I'll just use the standard Malay language..now u may think I'm berlagak or lupa diri but I have my own justification..FYI, 70% of Labuan population is Brunei Malay
Soalan 4
  • Got some more? I'll think about it later..cannot recall larr..
Apsal entri speaking lak...hmmm...tgh mabuk x sabar nak balik kampung (kampung ker? it's quite urban laa jugak...better than Nilai)

N bila balik ni pula harus menyediakan diri untuk menjawab soalan-soalan cepumas yang akan ditanya dari sedara mara pula...akan saya buat entri khas tersebut suatu hari nanti

Tuesday, November 17, 2009

Cerita tersentapz

Semalam MC..dah 2 3 hari dah..ade photophobia..tgk mata kat cermin..agak merah n still ade discharge yg mcm string tu...x selesa.. :-<

Inform HR, clear..

Opismate tepon, bos mengamuk sebab xde orang kat ofis untuk run special programme..Saye plak yang kena marah...:((

Setan pon mula laa cucuk2 >:)

P bila muhasabah diri balik mesti ade sebab kenapa orang tu marah kiter..mungkin dier marah sebab x puas hati die sorg kena marah...

Hakikatnya, kita akan sentapz bila kena kutuk, dikritik, watsoever tapi suka kemain, mengembang2 kalau kena puji..

Tapi saya cuba untuk berfikir secara positif bahawa bila kita kena tegur itu adalah untuk kebaikan..ruang untuk kita membetulkan diri..

Kadang kita rasa diri kita perfect sgt, hebat sangat, seleb laa sangat sebab kita tak nampak kekurangan yang ada pada diri kita sendri..

Untuk Kak Men yang menyentapkan saya..timekaseh sebab mengingatkan saya dari tersesat, perasan bagus dengan lebih jauh..itu jauh lebih baik dari mengumpat mengutuk dari belakang kan..

Pikir2 balik apsal gua sentaps sangat semalam haaa..?? Agaknya emosi orang x sehat mmg agak sensitip..

Hari ni tpaksa g keje jugak walaupon berat ati, yang peliknya mata pon dah elok dah..bazir mc lagi 2 hari p saye xnak buat ape2 keje rini.. ;)

Monday, November 16, 2009

Aktiviti petang Ahad

Pagi Ahad selalunya is my house cleaning day..sapu rumah, mop..buang sampah + all the unused scrap.., masak basuh bilik air..bla bla bla..tugas rutin surirumah walaupon aku blom ade raja rumah..

Petang plak...hmmm rasanya dah lama x pegi shopping..check2 entry ke belakangan ni pon xde citer berjalan2, mlawat kawasan jajahan kan..ye laa agak lama jugak x merayap2 kat alamanda tuh!!!bukan x pegi, pegi tp dengan hajat tertentu..maknanya xde masa nak shopping benda2 lagho..p x g shopping x bermakna duit berkepok2...ye laa ek..klu beli barang pon, barang yang really in need mcm toiletries..baju baju...??baju baju baju...?? jeans jeans...?? BP set...??

Patutlaa..mgu lepas n 2 3 minggu kebelakangan ni saya bz ngn keje..mgu lepas mgu jumpe kawan2 lama n sblm tu kena pegi RA sebelum tu g Langkawi jugak..rs pelik pulak pada diri sendiri :P g Langkawi ritu pon x beli aper..cuma beli my fav choc hersheys kissess...(ini my fav ye..klu sayang kay saye belilah choc nie :p )

Hari nie, badan dah rasa semacam jer..siap apa yang patut dah smapai kat IOI..park baik punya depan pintu..mmg rezki betul..best nyer dapat habiskan masa kat shopping complex..pulak taim2 jusco card sale...

Aku beli aper??xde beli ape sangat pon..beli BP set jer..pattern fancy2 gitu.. :)>- bukti bergambar..??perlu ke..??I shy shy laaa...other than dat xde sangat..tengah2 bulan babe..wat du yu espek..usyar2 gak kat crocs tu p telan liur je laa nak beli new collection...

Hmm mebi saya kena consider nak beli running shoes yang baru supaya motivasi untuk bersukan tu lebih giat..sebab minggu lepas langsung xde physical activity..ujan arrr alasan p makan menten...berpinggan2 nasi digasaknyer..p esok saya bertekad untuk pegi joging at least 4 round.. 8-> seyes nih

Menu hari nie:
Pagi
4-5 keping cekodok ikan bilis
RGC
choc milo dalam 4 petak... :((
Nips jugak...
Epal sebijik...
H20 H2O H20++

Lunch (agak lambat konon nak skip p dah tremors sgt)
Set Tori Karage Don kat Sushi King (habis nasik satu bowl..)
Tambah lagi telor salmon, anak sotong
Yasai tempura (gorengggg) :)>-

Dinner (mamak larrr)
Megi goreng
Milo tarik
Air laici..


Diet ker nie... :-&

Friday, November 13, 2009

Pelangi petang

Petang Jumaat...esok cuti..yeah..bole bgn lambat sket dari biasa..atau tidur balik lepas Subuh..sesekali tido lepas subuh takpe tak boleh

Stress level: 8/ 10

Aku bosan..aku xde mood nak keje..aku nak termenung jer rini..

Juga sedikit malas nak layan..sebab untuk 6 minggu yang seterusnya aku kn coordinate program khas untuk mergekan kumpulan student yang besar..

Tu laa sape suh gatal amik student ramai2 skang dah pening kepala nak ngajar..

Ade beberapa kumpulan yang nak exam, yang patut lead vetting soalan tu x sihat so seme mcm pandang2 kat aku n seolah2 dalam hati mereka berkata..this is 4 u..

Ya Allah, permudahkanlah semua urusan ku..

Apsal tajuk entri tu semacam? Sebab masa ketika ini aku sedang dengar lagu tu walaupun aku x suka sgt lagu2 Sudirman..Alfatihah

Monday, November 9, 2009

Bayangkan jika....

Last Saturday, ade keje kat Rawang...

Gerak dari Nilai a bit early sebab plan nak wat surprise kat kawan lama but end up with I'm d one being surprised coz kebetulan my ex boss buat makan2 kat wad..n macam berjanji2 laa plak old colleague a.k.a coral reef, samseng kampung dusun datang...best best..klu plan mst x jadi kannn

Otw tu Rawang, fren dah remind that jalan will be a bit jammed especially I'm using MRR2 road, pass Selayang..memang tempat yang superb jam n ade land slide kat Rawang...got 2 big bukit kena tempuh n I terperangkap, jam almost 3km...mak ketaq lutut jugaklaa layan my manual pinky spender...maklumlaaa kat Nilai mn der bukit tinggi n jam

Almost 2 hrs there, jln merangkak2, dr panas terik sampailaa hujan lebat..then aku cuba membayangkan...

Bayangkan, anda tersesak dalam massive traffic jam, hujan plak lebat sampaikan anda kena buka wiper yg paling maksimum, kat bukit lak tu sambil bawak keta manual...yg sekali kereta bergerak tayar x sampai 360 darjah pun pusing..then ade rs nak kencing sgt2...

Nak tutup aircond xle, bhenti kat tepi jalan.....hmmmm...

Nak buat aper yer..aku cuma membayangkan sebab ms tu nasib baik aku xde rs nak kencing...

Saturday, November 7, 2009

Naif? Nan adooo

Suatu hari di musim buah..

Mak Ti : Osha, skg ni musim buah..meh laa datang dusun hjg minggu. Adelaa rambutan, manggis, durian pon adoo..

Sha : Buleh..

Mak Ti : Tapi, pokok tinggi2, nnt ko kena kait...klu ade org panjat lagi bagus..

Sha : Yea...Nanti kite suh laaa Pak Ti panjatkan...

Mak Ti : Huh!! Pak Ti ko gayat...x reti panjat..pokok rebah jer dier pandai panjat

Sha : (Gelak tak ingat...pokok rebah a.k.a )


Tidak ada sebarang explanation selepas itu...bercakap ngn otai mmg camtu..panjang bonar akal ea...

Friday, November 6, 2009

Saya x penah suka kopi

Saya memang x penah suka kopi termasuklah sepupu sepapat, sepusat sepusing kopi: nescafe, mocha, cappucino, espresso..tak suka sebab lepas minum saya rasa len macam..pahit lak tu...i kenot tahan

Tapi dulu ms study, kadang2 bila rs mengantuk sangat saya akan ode nescafe ais kat kafe n minum...settle ngantuk hmmm tapi lepas tu...n penah juge sy minum nescafe dalam tin yang kaler cengkelat tu kononnya supaya leh study BMS (Basic Medical Science) then I end up with hyperactive behavior and tremors kat finger..xle duduk diam..rasa aktif tapi otak xle pikir..xle duduk diam..sudahnya langsung xleh nak bace aper..masuk exam hall blur2..nasib baik lulus gak..serik

Mebi kopi tu mmg stimulant so walaupon saya minum nescafe waktu pagi, saya akan jadi hyperactive n susah nak tido waktu malam..cakap banyak n akan jadi lebih giat daripada biasa nak ngusik org..high siot

Ada juga org kata, kalau sehari x amik nescafe rs macam len macam..tu kes addict laa tu tu pasal menunjukkan withdrawal symptom..mengantuk, lumpi jer..mcm dadah laa plak..ada plak yang kata, walaupon minum nescafe tetap mengantuk juge..pelik pelik

Tapi skang ade satu coffee yang saya suka...hr2 nak minum walaupon rs die pahit p terpaksa habiskan jugak sebab rasa die ade lemak2 sket n yang penting...yang penting pas minum saya rasa energetic sket..especially klu ade OSCE atau running assessment..bertenaga jer rasa..x letih langsung..ms taip entri ni sy tengah slurp slurp kopi neh...hmmmm...n katanya coffee ni ader slimming property..lets see..klu ade perubahan pada weighing scale itu sudah bagus


Jemput minum seme...(entri ini bukan untuk tujuan promot kopi ni yer...)

Wednesday, November 4, 2009

Sepagi di wad mata

Masih di HSB, menghabiskan lagi baki final year student punya practical exam...tiba2 rasa gatal nak g Opthal dept..dah lama x g situ...

Jumpa benda2 nie dlm case note patient...dan cikgu sedikit terkujat sebab die ingat2 lupa...cerebrum terpaksa bekerja keras sekejap nak trace balik memori, nak faham opthal punya term..

- Vitrectomy:
- Membrane delamination & segmentation/ oil (ape neh...)
- Normal IOP (ni pon cikgu dah lupa....:()
- Xalatan
- ERM over macula....(macula tau laa..ERM tu aper ye...ermmmmmmm)
- Phaco/ PCL/ ROO LE (Phaco gile cikgu lupe...LE tu left eye laa kot....)

Assess student buat eye toilet a.k.a eye dressing, boleh pulak anak murid coba untuk kelentong cikgu, cuci eyelid tengah, bawah then atas...p cikgu tetap menten knowledgeable...choiiiiii sgt...jgn coba-coba okehhhh

Jap cikgu nak tny pakcik gugel sebab skg dah x kendong buku Medical Surgical ke hulu ke hilir...



Taraaaaaaaaaaa.................


- Vitrectomy: surgery to remove some or all of the vitreous humor from the eye. (Source: Wikipedia.-Cikgu bace sampai hantuk kepala)

- Membrane delamination & segmentation/ oil - ini kena bace jurnal sehari semalam..

- Normal IOP: 10-20 mmHg (sila ingat ye...)

- Xalatan: Nama lainnye, Latanoprost (pronounced la-TA-noe-prost) ophthalmic solution is a topical medication used for controlling the progression of glaucoma or ocular hypertension by reducing intaocular pressure..

- ERM over macula....(Epiretinal membrane, cellphone like membrane that forms over the macula) - Cikgu hantuk kepala lagi...dah 2x dahhhh..adoiiii)

- Phaco/ PCL/ ROO LE (Phacoemulsification for pt with cataract laaa...PCL: Posterior chamber lens)

Hmmmm...timekaseh en gugel...tu laaa jgn suka main mata..blink blink..belajar balik pasal mata walaupon dah lulus peksa

X rugi g opthal dept pagi tu..dapat ilmu yang berguna

Katakan "TIDAK"

Dua tiga hari ni asyik dinner lewat jer..menu dahsyat2 plak tu..seafood kuala perlis, kuay teow goreng dengan minyak ++, ,pastu balik hotel, gelak2 sket then tido...

Tadi, timbang kat wad, berat tambah 1 kg from my current week n muka aku jadi ijau...

Kawan2, ajarkan saya macamana nak katakan "tidak" pada makanan...

Tadi pulak dinner dgn siakap stim limau n siakap tiga rasa + tomyam campur, telor dada dadar, ex student belanja..dah jadi staff nurse dah budak2 neh...cam x caye jer aku dah ade air tangan kat spital..

Bangun pagi besok mesti gile lapar n x sabar2 nak terkam makanan..rakus kan...bekfes free lagi esok..bersiaran dari Star City p dalam bilik xde wifi..pakai access point lagi tapi hotel ni dah potong...of course (kena bace macam pengantin laki dalam iklan tu) xde laa laju sangat

Friday, October 30, 2009

Jarang update blog

Sebab sekarang banyak masa dihabiskan mengadap site nie...


So segala aktiviti, perasaan semuanya akan aku tulis kat status...lgpun ms untuk menaip en3 agak terhad dek tanggungjawab yang agak banyak lately..kira macam mini blogging laa kat FB skang..sebenarnya dah lama sign up dgn FB cuba jarang masuk sbb masa tu active dengan FS.

Lagipun, sibuk berfarmville di kebun yang semakin membesar..suka tengok pokok2 yang kawan2 tolong baja..gemok2 buahnya noks...berkebun tu boleh hilang stress taw

Weken ni nak kena fly ke Langkawi...bercuti terus ke Kangar and AS untuk running assessment..I'll just enjoy the journey, prepare mentally n physically..mula2 dulu suka laa jugak outstation p lama2 rasa macam long runner pulak..travelling bag x penah kemas n mmg simpan spare toothpaste n toothbrush kat dalam tu..x kluar2 dah..

Camner pon hari ni aku mmg kena marathon marking exam paper..ade dalam 40 scripts to go..hah! tunggu ape lagi..memblogging plak...sambung marking paper...ermm tapi kejap lagi nak harvest coffee...uitttt


Pic:lifeinthenhs.wordpress.com

Tuesday, October 27, 2009

Dikelilingi tulisan2 tangan yang buruk belaka

Cuti 3 hari..berjaya melawan diri sendiri, langkah pertama untuk melepasi zon selesa...mencuba untuk bekerja ditempat baru...so hyppo kalau kata x nak duit..n of cos nak pengalaman kerja..nak memanjangkan cv yang panjang sket dari mini skirt..sambil tu nak further study

doakanlah agar semuanya dipermudahkan...mungkin tahun hadapan, ketika aku menaip entri aku sedang berada di luar negara...wahhhh...ops nak tutup tingkap jap...ribut salji melanda...

minggu yang sangat sangap..kena marking exam paper..dah x larat nak layan...ngn praktikal exam..nak set soalan baru untuk next exam...2 subjek occayyy...banyaknya kerja..mencuba mencuri masa untuk diri sendiri pon x berkesempatan..rindu nak jogging kat taman, nak pegi menari or hang out makan2 lepas keje or belajar bertaranum karaoke

tp aku still ingin enjoy life to the fullest..sambil jalan2, makan aiskrim baskin n robbin, gelato fruity, cuci mata di times square n memancing udang galah..

Biar hal kerja kita selesaikan di tempat kerja..dan sekarang 6. 08pm..aku still kat ofis, konon nak habiskan marking sebab mebi nxt week nak pegi outstation..ye..outstation kali ni aku ada misi tersendiri..tapi sekarang aku tengah dengan bahagianya membaca my blog list...seronok..boleh ketawa sorang2 dibuatnya..

Mari balik...

Wednesday, October 21, 2009

Alahai....sabo je laaa...

Cerita 1

Mrs X : Semua staff ambil perhatian ye..we have a visitor from Pakistan today..so please tidy up your table, class room..tell the student to tidy up the classroom..those yang jaga exam please make sure you write the name of the subject, code subject, from what time to what time..please ya..coz I noticed some of you leave the white board empty...(high pitch tone)

Adek : Perli meja aku berselerak laa tu n ble masa makcik ni pegi check exam hall..Bukan ke selama ni white board tu kena tulis benda2 tu semua...x pernah check memandai je cakap...

Adek angguk-angguk, buat muka patuh walaupun dalam hati rasa nak sumpah seranah pasal pepagi lagi Mrs X dah buat kecoh %%%$^$


Cerita 2

Mrs X : Sha, why our student not using the procedure book from ()M? (high pitch tone)

Adek : Coz the other lecturer prefer to used the other procedure book (Jawab patuh nie_)

Mrs X : Why like that? I thought the students used the procedure book from ()M?

Adek : Because last time we agree that the book is too complicated for our student..that's why we used the procedure book from **^^. (Lucky I mentioned the word **^^, therefore I'll die standing that day coz no other things in this world can compare **^^).

Mrs X : OK but please make sure each student use the same book ya...(the tone then lowered down)


Cerita 3

Dah laa..cukup!!! Madam, boleh x check dulu sebelum buat bising...

Tuesday, October 20, 2009

Papadom and my babah

Korang dah tengok citer nie? Berbaloi bayar rm10 untuk tengok citer nie sebab citer ni kelakar n dalam masa yg sama ade part2 sedih yang buat air mata air liur saya jatuh..ye laa saya pon kategori pelakon air mat jugekkk

P kali ni saya bukan nak buat review pasal movie nie..cukup saya katakan citer afdlin ni best..nak tau lebih kena tengok sendri, bayar sendri kat pawagam dekat2 ngan umah korang or umah jiran pon xpe asalkan korang bayar sendri..bukan aper, afdlin x bayar royalti pon kat saya..wat penat jer nak naip review

Lepas tengok movie nie, saya rasa rindu sangat kat Babah..Though saya x pernah cakap kat Babah that saya benar2 sayangkan dier..bukan x mau cakap tp tiap kali nak cakap the words tu x terluah...rasa macam ilang macho lah nak cakap ailebiu bah..Babah pon x pernah cakap kat saya yang dier sayang or rindukan saya..but i know dat he loves me more than words can say

When I was small, I spent most of the time with my dad..he sent me to school everyday..dari darjah 1 sampailaaa secondary school..berbanding adik2 lain semua naik bus..kenapa saya sorang jer yang kena hantar ngan babah sebab kalu x dihantar ke pintu sekolah alamat montenglaa ritu..tp nasib baik jadik lecturer jugak dah beso...wakaka..

Babah saya x garang tapi bila dier kejut bangun solat subuh dier hanya perlu ehemmmm dan itu akan membuatkan saya bingkas bangun berbanding kalu mama yang kejut..jiran sebelah umah pon leh sakit jantung..oleh sebab babah jarang marah, p bila die marah semua orang akan kecut perut..dan dier agak poyo jugak sebenarnya sebab dier suka citer benda yang sama 2 3 kali sampai kitorang adik beradik akan kata"bah, citer tu dah main banyak kali"

Kalu nak banding ngan mama, saya lebih rapat ngan babah tapi ustazah kata kita kena lebih sayang mama berbanding babah so sebab tu saya bagi mama duit lebih sket berbanding babah..so babah jgn jeles plak..

P no matter what, i luv both my parents so much..sebab doa dan restu mereka lah saya berada pada hari ini..walaupon babah saya x sekolah tinggi tapi saya tetap bangga punya babah yang bertanggungjawab, yang banyak berkorban untuk keluarganya..dan saya pasti jauh disudut hati die berbangga dengan anak2nya..and i'm sure your dad did the same way kannn

Pak Aji ensem kat atas tu laa Babah saya..dah tua dah Pak Aji nie kan...p dier tetap spesel di hati saya

Monday, October 19, 2009

Cahaya di hujung terowong

Lately, saya rasakan kehidupan saya suram dan membosankan..hanya rutin biasa..kerja, kerja, borak dengan kawan ofis, balik rumah..jogging or tengok TV..baca buku cerita Ketika Cinta Bertasbih Bahagian II...

Ketika Cinta Ribena pun begitu monotonous...sebab memang hakikatnya Vitamin C jika diambil berlebihan akan dikeluarkan melalui urin..tapi dalam hati saya tetap sayangkan Ribena itu..hahaha..Hepi bday Ribena..best kan birthday2 tengok citer Papadom...u cried right...??? Kesudahan cerita Ribena itu belum lagi berkesudahan..pasrah!!

Akhirnya, agaknya inilah cahaya yang saya tunggu2..nasihat yang datang dari kawan2, doa yang sering saya panjatkan untuk kehidupan dan kesudahan yang lebih baik..

I'll think of it, once decided no turning back..

Apakah itu?? Biarlah rahsia...

Minggu depan examiner practical exam lagi..owh lupa..nama saya kan memang yang boleh dikopipes ataupun template pada jadual exam..lagi mau crita...

Dah jangan sedih2..poyo jer..sambung mark paper sambil dengar lagu baru Aril nie

Kalaulah..

Blog ini bisa berkata-kata, tentu ia sudah merintih beberapa kali sebab tuannya selalu mengabaikannya..nak buat camner..idea n mood nak menaip x datang..

Asalnya, tujuan aku bukak blog ni adalah cerita perjalanan ku dalam usaha menurunkan berat badan..di samping cerita-cerita menarik, sedih, teruja yang berlaku sepanjang kehidupan aku

Sudahnya, berat badan berjaya diturunkan lebih kurang 10%..dahsyat gak tu sebab jarang mengalami penurunan berat badan..kenaikan ada laa..cerita bersenam, bola besar yang sekarang telah menjadi tempat kaki berehat semasa menonton TV..kiraan one, two, three...eight sudah tidak kedengaran di ruang tamu..

Dan kini, masih struggle untuk mendisiplinkan diri supaya setiap hari lepas balik kerja pergi jogging..resultnya..kehadiran masih lagi belum mencapai 100%..

Mungkin faktor kesibukan, exam, practical exam, posting n attachment yang menyebabkan masa untuk menaip, berangan itu kurang...kadang idea datang masa memandu nak pergi kerja, masa tengah q nak bayar barang di giant.. tapi bila berada depan pc mood pulak yang hilang..

Tapi delicious ku sayang..aku tetap singgah letak notes, gambar jika berkesempatan..

Next story please..dah lama x update kan...

Monday, October 12, 2009

Minggu revision, exam bla bla bla

Bangun pagi lambat..biasa laa kalau ber"cuti"...malasnya nak g keje..penat..sakit perut..overfed sejak habis puasa enam..balik dari outstation, timbang..OMG naik 2 kg..penangan nasi pagi petang, siang malam..

Minggu nie 2 grup besar dah balik dari clinical area, satu grup exam, n saya akan jadi OSCE invigilator khamis dan jumaat nie..bosan gembiranya hati..lepas tu kena mark exam paper pulak..

Yang revision pulak, aduh..kenapa laa 10 minggu masa CE x buat self revision..agaknya anak2 murid nie expect bila dier balik lecturer akan bagi soalan agaknya..pandai2laa korang nak survive..mengharap kena suap manjang..klu cerdik takpe gak

Penatlah pikir masalah student neh..baik sediakan mental n fizikal yang cukup untuk mark paper exam minggu depan dan minggu seterusnya..

P/S; Tengah layan Ruthless queen by Kayak..Ruthless ke aku??

Sunday, October 11, 2009

Mood: Unpredictable

PMS melanda..rasa nak marah and terasa berkechil hati yang kalau difikirkan balik..hmmm tu pon nak marah..Hakikatnya itu yang saya tengah rasakan sekarang...

Dah dekat seminggu lebih saye x jumpe awak..saya faham awak bz so do I tapi awak dah janji bila saya kembali awak akan temui saya...tapi akhirnya awak mungkir janji lagi..mungkir janji untuk kesekian kalinya..saya dah x larat nak kira..saya marah..eh tidak bukan marah..kecewa??sound teruk sangat..x jugak --> undescribable

Tapi saya nak jugak awak tahu yang saya rindukan awak..xdelaa hebat sangat..sikit2 jer p sy tetap nak pandang muka awak, rambut ala2 kerinting awak walaupun muka tok batin awak lebih hensem dari awak..tp sy rasa awak akan nampak sangat hensem kalau pakai suit orang asli nak pegi menyumpit ayam hutan or tenggiling, rusa dan sebagainya..sy nak tunjuk kat awak, akibat PMS ini saya ada 2 jerawat kat dagu saya and tangan saya gatal sangat nak garu..

Minggu depan birthday awak..ble x saya nak buat x tahu ajer??padan muka awak kan...

Owh PMS ini menyiksakan...

Wednesday, October 7, 2009

Cubalah kalau berani...

Hari ni kena fly pegi Palembang, pensyarah jemputan untuk subjek Ke"butuh"an Dasar Manusia (Basic Human Needs) di Akper Muba..4 jam lak tu

Proses check -in clear..smooth jer walaupun agak pening menjawap soalan2 orang belakang kat mana nak check in...

Immigration clearance, bila scan my handbag, one of the staff asked me...
Staff kastam : Dik, dalam ni ade botol aper?
Adek : Ade kak, botol toner saye..
Staff Kastam : Keluarkan

Adik yang baik dan comel tu pon tunjuk botol toner dier

Staff Kastam : Dik, botol ni xle bawak masuk sebab jumlah yang tulis kat botol ni 160ml, yg dibenarkan 100 ml sahaja. Saya terpaksa ambil melainkan adek g check in balik semula botol nie..
Adek : Tapi ni dah separuh nie
Staff kastam : Kita tgk apa yg tulis kat botol
Adek :*&^%$

Agak lama adek tu berfikir, last2 dier pasrah..x berbaloi nak check in balik lgpun dah lewat nak boarding..selamba akak tu campak botol toner dier dalam kotak. Dalam hati kecewa..huwaa..toner tu kalau setakat RM6.00 boleh laa pejam mata...huhu

Xpe pegi solat dulu..mohon hidayah...bukan rezeki agaknya

Pas solat, dengar announcement, flight ke Palembang delay...adek tu terus lari jumpa balik staff tu n mintak balik toner dier..cian kena selongkar sendiri nak carik toner..turun bawah n nak check in semula...malangnya, walaupon flight delay, kaunter check in dah tutup...

Pasrah lagi sekali..at least adek tu telah mencuba sedaya upaya..

Sekali akal dier datang, beli mineral water botol kecik dalam 320 mls, gogok abehkan..renjis2 sket pastikan xde air kat dalam..tuang separuh isi toner masuk dalam mineral water..usaha gak tu

Buat body check lagi sekali, staff kastam lelaki..clear..x tanya apa pun..eksen lak siap tanya ada apa2 lagi x..

Adek tu jalan dengan laju sambil sengih2..puas ati...Ni Sha laa..die akan buat sampai dier dapat...

Hahaha..sangat berpuas hati...

Padan muka akak kastam tu, eksen tolll.. p salah aku jugak naper bawak botol besi dalam hand carry..ye laa kononnya takut pettahhhh (pinjam ayat Kiki jap) pecah

Botol toner and botol mineral yg menjadi mangsa..janji hati puas

Teringat kembali dan aku senyum kambeng

Shian kambeng...klu aku dah senyum kambeng camner lak kambeng dan suku sakatnya tu nak senyum..ahaks

At one time, sekolah aku ada macam radio laa...ade dj semua. Konti dier, xde laa macam konti hotfm watsoever..dalam bilik kaunseling..

Ms rehat ramailaa yg akan request lagu nak bagi kat cikgu, kawan2 or secret admire..lagu dier pon ala2 jer laa..macam seroja, ntahaper2 lagi laa..lagu2 baik..Actually main purpose radio ni adalah untuk buat announcement berkaitan dengan aktiviti sekolah, latihan sukan ker, meeting club..on air masa rehat sahaja yer

Satu hari, bila mic tu dapat kat aku, aku pon voice over laaa alaa2 dj radio muzik..ye laa ms aku skool dulu tu je laa radio yg boleh layan...sekali aku g pasang lagu KRU-enough is enough..(dah try cr kat tiubawak youtube xde laa plak..lagu rap...merapu2 je laa..pelik betul camner aku leh layan lagu2 tu dulu

Kecoh satu sekolah, cikgu semua bising, marah2 apsal ader lagu yg memeningkan kepala...cikgu xle terima lagu tu pasang kat sekolah..gaknyer cikgu disiplin mau tercekik tengah makan nasik lemak..dan hari tu x pasal jer aku kena mengadap cikgu kaunseling hari tu sebab pegi kacau PA system skolah..wakaka

Hmm..kenangan..ms tu rsnya aku baru form 2..skolah lama aku tu pon dah x wujud dah...rindu plak kat skolah lama aku tu..lagu skolah pon dah x ingat...korang ingat lagi x lagu skolah korang??

Tuesday, October 6, 2009

Melawan kesepian

Apsal title bunyi syahdu jer tu...mau x baru lepas bangun tido buat notes..mana leh tido kat opis..

Ngantuk jer rasa..malam tadi tido lambat...ntah ape2ntah..bangun2 jenguk blog orang..seme bz menghapdet..xleh jadik nie..

Ngantuk sebab penat..penat sebab lately banyak keje..plak tu esok kena g Palembang wat lecture kat Sekayu..doakan saya selamat pergi dan kembali walaupun masih trauma dengan gegaran dan kejadian gempa di Padang baru-baru nie..takziah untuk mereka yang terlibat

Tapi saya suka bila saya bz sebab saya akan lupa perkara2 yang boleh mbuatkan hati saya rasa pelik2..macam ader angin dalam perut..sungguh x selesa..apapun, saya selalu mengharap kesudahan yang terbaik untuk saya dan kamu juga..

Jom sambung tido keje balik...!!!!

Wednesday, September 30, 2009

Ada apa dengan bumper


Lihat lah dunia..pada bontot kucing siam saya neh..akibat kekejaman sang treler yang terlebih amik side telah menyebabkan bontot kucing siam saye terkapang dengan syahdunyer..dan yang paling x puas hati tu, treler tu leh belah selamba kodok jer tanpa rasa bersalah..cian lah..

G balai wat report silap2 kena saman laa plak p polis tu dengar jugaklah rintihan saya dan sy tidak bercadang untuk claim insuran sesiapa memandangkan kecederaan itu tidak berbaloi untuk mengclaimkan insuran..tapi aku dah bertekad biarlah bumper mu itu kekal sebegitu..p sakit gak laa mata tengok kucing siam dah kurang encem..

Tapi, saya tetap bersyukur kecederaan itu hanya sedikit sahaja tuan punya kucing siam tidak mengalami apa2 kecederaan walaupun mengalami sedikit trauma akibat terkedepan semasa dilanggar treler tersebut...huwaaaa....lampu belakang, plat no pun still intact lagi..alhamdulillah..

Tambah syahdu lagi ialah semasa saya taip entri ni tengah dengar lagu raya Cahaya di Aidilfitri-Black dog bone...siapakah yang sudi, menghulurkan simpati kepada nasib ku ini....:(

P/S: Today is my mama's bufday..selamat hari lahir mama..semoga mama sentiasa sihat, dimurahkan rezeki, diberi keberkatan umur..kebahagian and kesejahteraan olah Allah SWT. I love u always

Tuesday, September 29, 2009

Raya kan sebulan

Baru ader mood nak post new entri kat blog..nampaknya bukan setakat tuan tanah kedaung yang cuti, blog pun cuti..x nyempat2 nak updet ms raya..konon macam bz laa shangat melayan tetamu..

Citer raye saya tahun ni biase2 ajer..bukan x best p samer laa..x semeriah ms kecik2 dulu..g masjid bukan laa solat raya sangat, g jumpe kawan2 sambil tayang kurung raya baru pastu main kejar2 sambil mak jegilkan mata..(scared) balik umah, makan juadah raya, g ziarah kubur then dah start pusing kampung g kutip duit raya..penah dulu siap sampai ke kampung sebelah2 sambil bawak spare pam basikal yang panjang tu takut tayar flat tengah jalan..baik betul saye nyer planning time kecik2 dulu..:P

Baju utama raye saye tahun ni telah disponsor oleh my sis, thanks a lot..walaupun bling2, sampai gatal2 badan memakainya..p cantiklaa. gambo x sempat nak amik..family pun x semua yang datang n kitorang satu family pon x sempat nak ziarah family belah babah..sori laa my fellow aunt, uncle n cousin x sempat nak g umah korang..

Hidangan raye? hmmm..tahun nie my sis jugak yang sponsor sate untuk raye pertama, sambil ader ketupat adabi segera (specially boil, put pandan leaves anf cut by me...)hahaha n my mom's signature..beef rendang..simple jer tp yang penting habis sebelum petang..yang datang petang terpaksa makan udang goreng..

saye rasakan, semakin saye dewasa, kemeriahan raya yang maksima adalah pada malam raya, dari saat berbuka pose (sambil dalam otak kira2 bape hari kene ganti), dengar suara takbir yang syahdu n bunyi berdentum dentam jiran2 bakar duit main bunga api..bayar zakat laa kot:p masa tu laa baru terasa riuh, sambil bergelurat (brunei language: liat nak tolong buat keje) nak bentang carpet, sapu umah, vacuum n isi kueh dalam balang raya..

Mebi jugak, yang paling bahagia ialah our parents bila tengok anak2 dier semuanya balik beraya, berkumpul satu keluarga..

Selamat hari raya lagi, pada kawan2 yang hantar wish sms raya sori x dapat nak balas sebab saye terlalu excited nak balik raya sampai handset ttinggal kat Nilai..huhu..n sesaper yang nak datang beraya tu, jemputlaa datang hari sabtu ni kat kolej saye kat Nilai..banyak makanan best disediakan...jemputlaa datang..ikhlas nie...ym saye untuk map..:D betullaaa korang..

Oh ye..pagi tadi sesuatu telah berlaku pada incek cpender kesayanganku menyebabkan bontotnya kurang ensem..sabo jer laa...kite sambung besok laa plak

Thursday, September 17, 2009

Salam aidilfitri

Huk huk..entri terakhir sebelum tuan tanah kedaung bercuti raya..:P

Memandangkan hari ni hari terakhir, boss cam baik ati nak suh cuti(berganti occay!!) esk so entri ini merupakan entri terakhir sebelum menjelang syawal. Hati dah meronta-ronta nak balik kampung, rs mcm hari ni jugak nak g lcct tunggu flight..apakan daya tahun ni aku macam budak baik yang balik lambat (pagi sabtu) sebab selalunya aku adalah antara calon2 yang bercuti raya awal..apply loan ngn bank nak bli private jet sampai skg x approve

Raya aku sama jer mcm raya sebelum2 ni. ader baju raya, kueh raya tunjuk dan semuanya ala kadar..xdelaa beriya2 sgt lagipun anak bulan den dah nampak dah pun..huahua. Dan bila balik kampung, haruslah menyediakan diri untuk menjawab soalan2 bonus dari sedara mara iaitu, bila nak kawen..huhu..sabo laaa...

dalam pada tu, ralat jugak Ramadhan dah nak berakhir...bukan apa, takut raya nanti nafsu makan tak terbendung, tengok kat perut, nampaklaa leper sket berkat pose p klu dah kn rendang, ketupat, lemang apakah ia akan terus leper begitu..

Dikesempatan ini, aku nak ucapkan laa selamat hari raya, maaf zahir batin atas segala khilaf yang disengajakan atau tak disengajakan..semoga korang seronok menyambut raya nie, n jgn lupa masuk keje balik dah puas2 cuti raya tu..jgn simpan dalam ati taw..maklum jer laa kadang kita tak tahu yang kita dah mengguriskan perasaan org lain tanpa kita tahu..

Aku dah x sabo sgt nak balik kampung, jumpe parents aku..sebab bagi aku, xde kampung yang paling best nak beraya selain kampung aku sendiri..to my ribena, selamat menyambut hari raya kat spital, jgn ngular di pagi raya.. jgn bersedih menyambut raya pertama kali sebagai anak yatim piatu..huhu

P/S: Aku nak raye puas2 tahun nie:P

Saturday, September 12, 2009

Perhatian!!!Jangan duduk hotel ini

Malam ni, aku ader banyak sket ruang untuk berblog setelah malam2 sebelumnya keletihan akibat terpaksa berlari secara berterusan mengejar anak murid untuk clinical examination.

Bila anda dalam keletihan, what do you need the most? Of course, kita perlukan tempat rehat yang selesa dan sempurna..tidak mengharapkan suite di Pullman Lakeside Putrajaya dan tak pula ingin rumah tumpangan di Lorong Hj Taib

Tapi apa yang berlaku beberapa hari sudah, usai perjalanan yang meletihkan dari Alor Star menuju ke hotel di Kangar, check in, pekerja wanita yang agak mengantuk dan malas2, impuls dier mmg slow lah!!bilik yang telah ditempah awal tidak dapat disiapkan..ok, tahan marah sebab tengok jam pink yang cantik kat tangan baru 1.30 pm..xpe..sabar...terpaksa menunggu di lobi hotel untuk menunggu bilik dikemaskan..itu pun setelah beberapa minit menunggu, barulah boleh naik ke bilik..rupanya, satu lagi bala, bilik tingkat 3 tetapi lif pula rosak..maknanya kena angkat beg ke tingkat tiga sementara nak tunggu bilik yang satu lagi siap.

Fed up betul..call HR, lepas tu baru ada beberapa pekerja yang tolong angkatkan beg naik ke bilik sementara nak tunggu bilik satu lagi siap. Ingatkan dah masuk bilik, pulse rate akan kembali normal..lain pulak jadiknya..its a queen small bed, bila baring berdua, yg lagi sorang akan baring kat tepi katil..takkan nak tido satu katil berkongsi selimut..kang salah peluk kang...haa..nak kentut dalam selimut pun susah!!igt kitorang ni pegi honeymoon ke yg p bagi katil kecik tuh!!!

Lagi satu bingai..so not happy with the room..request nak tukar bilik katanya xde bilik sebab skg tengah renovation..patutlah karpet berhabuk, bila pijak rasa tebal jer...sekali kibas ngn sejadah..menderu debu berterbangan...bilik berbau busuk, rupanya aircond leaking, check kat toilet plak, sinki sumbat, belum pun sempat bukak paip lg. P chek bilik yang satu lagi, igtkan dah siap buat, rupanya x buat lagi, selimut bersepah, bilik bau arak..oh no no..kemarahan sudah tidak dapat dibendung

Call HR, request nak check out to another hotel. Yang peliknya, larat pulak angkat beg yang besar n berat tu turun ke bawah..memang marah sungguh tue...i want to check out..without saying anything, koyakkan slip credit card depan mata dier..all of them senyap x kata apa

Move to Putra Palace, reception pun friendly, sejuk hati..pesanan tuan tanah, jgnlaa korang cuba2 pegi kat hotel tu...aku dah trauma babe!!Haprak betul..setakat sempit bleh tahan p kalau semuanya sekejap, nanti, xde orang yang keje..hmmm

Aku letak gambo real..padan muka dier
Ni haaa hotalnyer tu..malas nak cakap banyak..hotal jer baru p servis lopek

Harga bilik..juga malas nak cakap banyak..


View dari pintu, belah kiri tingkap,sebelah tingkap ader aircond leaking. Kanan lemari dan bilik air. Dalam bilik air ader sinki tersumbat


Bila berbaring..mak x rela nyah!!!

P/S: Lu piker laaa sendiri



Beauty with the brain

Hmmmm..menjadi pensyarah pada satu profesion yang kebanyakannya dimonopoli oleh wanita telah memberi aku peluang untuk berjumpa macam-macam jenis perangai kaum hawa ni. Apalagi pada peringkat umur awal 20-an, yang hormon estrogen dan progesterone tengah membuak2 dan perasaan untuk berkasih-kasihan dengan golongan XX yang tinggi..mau pening gak laa kepala.

Isunya kat sini ialah, apabila wanita tersebut cuba untuk menampilkan kecantikan melebihi daripada apa yang ada dalam kepala hotaknya. Susah jugak nak explain tu..senang cakap, muka cantik, mekap tebal, shisheido aka eyeshadow berkaler2, hijau, biru, merah lah atas mata tapi dalam otaknya kosong hatta ditanya soalan mudah xbleh jawap..haru sungguh. Tak tau aper yang ade dalam kepala hotaknye..agaknya hanya ada lendir keputihan kot...

Aku ramai jumpe dengan golongan-golongan seperti ini, bila keluar rumah memang cantik p bingai, haprak, sengal yang amat..x boleh nak berfikiran kritikal ataupun menggunakan suku daripada sel otaknya. Bila ditanya soalan, terkebil-kebil pandang dinding, cakap dengan dinding lagi boleh menjawab..ataupun mereka cuba mempertahankan jawapan yang diberikan walaupun jawapan tersebut sungguh salah..contohnya, kenapa bila kita buat ECG (elektrokardiogram-sila tanya uncle google jika x tau) kena letakkan gel pada permukaan kulit. Jawapan dari pelajar itu ialah - supaya elektrod akan melekat pada kulit dengan lebih kuat. Mau pengsan mak dengar...sakit dada sekejap!!!

Nurse tengah buat ECG, sekadar hiasan..huhu..tidak berkaitan antara yang hidup atau mati-answer.com

Tapi itu tidak bermakna, semua wanita cantik adalah seperti di atas. Ada juga golongan yang cantik dan mempunyai kepintaran. Aku juga tidak mengatakan wanita yang tidak cantik itu bijak. Kiranya, jika anda cantik dan bijak (macam tuan tanah kedaung neyyy..) itu merupakan satu bonus buat anda..ia datang dengan pakej yang bagus. Bersyukurlah dengan pemberian dari Allah itu. Dan aku x rela untuk tergolong dalam kategori tersebut.

Walaupun rupa anda kurang, x secantik Aishwarya Rai, Nicole Kidman cukuplah jika mempunyai sedikit kepintaran dan pemikiran yang kritikal, sikap yang baik serta rasional dalam setiap tindakan yang dilakukan. Itu yang akan meyebabkan kita kelihatan pleasant di mata orang dan mempunyai personaliti yang menarik.

Bagi lelaki pulak, which one u prefer??Wanita yang berwajah cantik tetapi bingai atau yang yang cantik dan bijak? What about, wanita yang berwajah tak cantik dan personaliti yang menjengkelkan? Hmmm wanita jer ker? Lelaki xde yang bingai ker?vice versa laa yer..Renung-renungkan dan selamat beramal...

P/S: Dah masuk fasa ketiga Ramadhan..pose dah nak abih..x sabar jugak nak raya..baju raya korang dah siap lom...hahaha

Saturday, September 5, 2009

Munajat cinta




Malam ini ku sendiri,
tak ada yang menemani,
seperti malam-malam,
yang sudah sudah

Hati ini, selalu sepi,
tak ada yang, menghiasi,
seperti cinta ini,
yang selalu, pupus


Tuhan kirimkanlah aku,
kekasih yang, baik hati,
yang mencintai aku,
apa adanya

Mawar ini, semakin layu,
tak ada yang, memiliki,
seperti, aku ini,
semakin, pupus


Dah dengar bape kali tak tau..syahdu betul dengar lagu nie especially tang chorus!!



P/S: Jiwa tengah kacau...huwaaaa

Friday, September 4, 2009

Aku akan pergi jauh

Cheh..sayup jer tittle...minggu depan dan minggu seterusnya tuan tanah kedaung akan pergi utara untuk wat clinical examination..huh

Berjihad di bulan puasa...maknanya jadi musafir laa kan..cheh aper kejadah nya ko suka suki nak bukak pose...ente naik flite bukan naik unta pegi Kangar..Insyaallah semoga semuanya dipermudahkan..dan aku selalu berdoa semoga Allah berikan aku kesabaran supaya aku tidak meroyan semasa exam dengan pelajar2 tu..maklumlah wat exam taim pose..dahaga bukan leh minum air..p aper salahnya, zaman Rasullullah taim pose leh g perang lagi...positif 16x

Yang pasti aku aku merindu blog pink ribbon hitam ku ini..harap2 ade laa internet percuma kat utara nun..

Tetiba rasa rindu lak ngn lagu nie...

Thursday, September 3, 2009

Berterawih di Masjid Besi

Minggu lepas ekceli terawihnya p xde masa nak upload ke blog..maklumlaa pose..ngantuk manjang...kononnya..

Sajalaa nak try kononnya masjid baru-Masjid Besi (Masjid Tuanku Mizan) kat Putrajaya sambil merasai sendiri pengalaman bersolat kat masjid yang yang 70% diperbuat daripada keluli tanpa xde kipas or aircond. Di samping nak tau kenapa duit income tax aku digunakan untuk buat masjid baru yang nampak begitu cenggih n futuristik walaupun dah ade masjid yang beso bergedang, yang boleh nampak kat hujung tasik nun..“Diantara tanda kiamat adalah bahwa manusia saling membanggakan dalam keindahan masjid.” (HR Ahmad, An-Nasa’i dan Ibnu Hibban)

No doubt, masjid tu memanglaa cantik pada pandangan mata. Mau tidak, kalu dah buat dengan kos RM 208 juta..huhu..cantik..rasa macam solat dalam khemah jer..kiri kanan lapang, xde dinding yang nyata cuma tiang2..antara jemaah lelaki dan wanita xde penghalang...malu2 nak tukar telekung..jemaah lak kira ramai laa jugak, yang datang dari jauh pon ade mcm bangi, sepang n nilai:p

Masa aku pegi tu pun malam, so pemandangan agak terhad, tp nampaklaa jugak cruise bergerak kat bawah kite..rasanya kalu pergi siang mesti lagi cantik..lagipun masjid ni baru sangat siap, eskalator pun x function lagi dan x pasti dah officiate ke blom.

Info lebih leh tengok kat http://ms.wikipedia.org/wiki/Masjid_Besi

Kat luar Sahn. Aku snap dari tempat wanita berbuka. Kat depan tu orang lelaki tengah amik makanan :D Suka tengok kerangka kat atas tu. Dari sini pun boleh nampak masjid putra..kalau u'll terer sila spot kat mana menara masjid putra..hahaha

Tempat wudhu wanita.

Kat Sahn lagi

Kat dewan solat. Jemaah lelaki solat kat depan ye

Kubah masjid. Actually yang bulat kat tengah tu ade kalimah Allah

Inilah gas penyejuk tu. Ganti pada kipas/ aircond. So lenkali kena cari port dekat2 dengan tiang kalu nak sejuk. Takde panas mana pun, rasa jer angin bertiup/ Api neraka lagi panas wehh!!


Kat Mihrab..cantik sangat kaligrafi ayat Al-Quran tu..mimbar pun nampak suci sangat


P/S: Bila laa nak pegi lagi..ops lupa nak cakap, aku x penah g masjid parking kat bawah tanah wehh..rasa mcm nak g soping laa plak..

Tuesday, September 1, 2009

Happy belated Merdeka day

Hari ni dah 11 ramadhan, 1 Sept..baru dapat gaji..tengok2 kat atm ade duit penye...aduh..tetiba badan rasa sakit2..mesti nak kena aircond soping komplek nih

Diam tak diam dah 11 hari kita puasa, dah masuk fasa kedua Ramadhan yang mana Allah janjikan, fasa kedua adalah fasa pengampunan. Rasa cepat sangat masa berlalu. Dan semalam, 10 Ramadhan, 31 Ogos negara Malaysia kita yang tercinta menyambut hari kemerdekaan yang ke 52. Kalau kita masih ingat 10 Ramadhan juga adalah hari di mana Rasullullah telah berjaya menawan kembali kota mekah setelah sekian lama berada di bawah jagaan kaum Quraisy..dan pertama kali solat jemaah yang diimamkan Rasullullah di hadapan kaabah..kagum kan...

Duwh..sejak puasa ni entri baik jer..xpe..ader ilmu yang lebih kite kongsi ngan orang lain..

Petang ni nak buka ape ek?rasa jemu laaa plak ngan menu pasar ramadhan...

Thursday, August 27, 2009

Asyik citer buka jer, citer laa pasal sahur lak...mak aiii panjangnyer tajuk...:P

Ha'ah kan..belek2 asyik citer buka jer...ye laa tu kan kegembiraan orang berpuasa..balik dari bazar tengok jam, nak mandi tengok jam, pas mandi tengok jam...lelagi kalu dah pukul 7, bukak TV, tunggu azan, lambat sungguh nak kunjung tiba..hah kang jadi citer buka lagi..hari ni nak citer pasal sahur plak..

Selalunya, aku set alarm kat tepon pukul 4.45 am..awal sgt kan..memanglaa sebab bila alarm tu bunyi, ia perlu disnoozekan beberapa kali sehinga dah tak larat dah dengar die memekak...kadang ble jam tu dah penat menjerit tu yang leh terlajak bgn pukul 7 tu..pastu terpisat2 sebab tak sahur. My beloved mum pun akan talipon itu pon setelah tengok ade beberapa missed call..mau fed up orang tua tu kejutkan..my beloved mum mcm tau2 jer anak dara sunti dier ni ader problem bangun pagi..i lebiu mama

Sahur tadi pukul 5 dah bangun, termenung jap, cari kekuatan untuk lepaskan diri dari ikatan syaitan..teguk air dalam 300 ml, makan kurma tiga biji, kemam2 sambil minum air lagi..Bukak fridge, susu HL pun sedap tp xle minum susu skali ngn kurma..

Hmmm awal lagi, baru teringat malam tadi terawih wat lapan jer pastu balik sebab ngantuk tahap otomen. Amik wudhu, sambung witir. Sementara tunggu azan, baca AQ sket..(manjang x dan nak khatam) dah azan, solat subuh pastu sambung tido balik...

Mana janji2 manismu yang kater xnak tido pas subuh tue...huwaaaa

Dan pagi ni, aku datang keje lambat..

Kesimpulan dari cerita ini ialah jangan tido pas Subuh and aku memang bad morning person lah!!!

Dah lama x bagi bukti bergambar kan...tunggu laa den boli rechargeable battery nanti

Wednesday, August 26, 2009

Antara dapur, memasak dan aku

Ramai yang tanya aku, nape x masak??So ntri kali ni aku akan ceritakan perihal masak memasak dengan kehidupan harian aku..

Memang dah lama x masak, hatta air sekali pun aku xnak masak kat umah. Bukan xde stove, kettle etc, ader belaka it is just ape laa maknanya masak bila makan sorang2..rs so x berbaloi. Orang kata kalu masak lagi jimat, ye jimat jika makan ramai-ramai tp bukan makan sorang2

Contohnya, kater laa teringin nak makan sup ayam, beli ayam dan ingredient yang lain, of coz kena beli bawang, sup bunjut, daun sup bagai sebab dah lama x masak n barang2 tersebut dah lama pupus dari dapur. Dah penat2 masak, makan then kena bersihkan dapur plak. Nak mop, lap bagai..ohh tidak..aku tidak punya passionate untuk melakukan itu semua. Malaskah aku...?? Sila jangan jawab

Not to say I don't know how to cook, it just just I seldom practice it. I love cooking, bila masak aku akan berimaginasi tentang masakan, n begitu ghairah (should I use this word??) mengacau lauk, sayur dalam kuali dengan api yang membuak2..mau terbakar dapur kalu x beringat..huhu.. dan keperfectionistan aku akan lebih terserlah bila memasak. In term of the taste, cara potong sayur, potong bawang, serving, plate aper nak guna it's really matter to me...dan aku pula jenis pantang tengok dapur berada dalam keadaan yang tidak terurus dengan lantai yang melekit n sinki yang berlendir...oh no no...

Aku kagum pada orang bujang yang suka memasak, aku faham nikmat bila memasak sendiri..tapi aku belum begitu bersedia untuk beri komitmen memasak setiap hari semata-mata untuk mengelakkan aku dari kelaparan. Biarlah aku start kete g kedai n bungkus or ajak kawan makan sama2 kat luar..

Tapi aku tetap bertekad bahawa satu hari nanti aku akan jadi seorang pemasak tegar..sediakan makan setiap hari, pagi petang sebab aku memang suka masak..apa yang perlu aku lakukan sekarang ialah kumpulkan kekuatan untuk kembali buat koleksi beras, bebawang, rempah, garam gula kat umah. Bila dah ade benda2 ni haruslah komited untuk memasak setiap hari.

And of course, to be a great cooker you have to practice it everyday..ye laa bila jarang2 masak susah nak agak, bape byk air, garam, gula nak letak p klu dah biasa senang jer..baru laa x kelam kabut sampai sudip seme tergolek ke bawah..hahaha..tanya laa mak2 kite camner die masak. Ble tanya bape sudu garam, die akan cakap agak2 laaa...n x bermakna x masak x reti masak sebab yang penting kena ada basic untuk memasak. Tau macam mana nak goreng ikan, masak asam pedas, tiga rasa..seperti yang aku kater tadi, ia perlukan kekuatan untuk memulakannya.

Petang ni nak g pasar ramadhan lagi..owh kekuatan itu belum jua tiba....:p

Tuesday, August 25, 2009

Sambungan Param semalam

Balik keje, hati berkobar-kobar...bukan sebab ape..sebab hati dah digoda ngn pasar Ramadhan kat Tmn Semarak..tepung pelita ngn cara berlauk kn cari..klu x...lenmcm rasa..

Dapat..p ble bukak pose x larat nak makan sebab kenyang sangat..nak terawih pon rasa berat p gagahkan jua...akibatnya nak tunggu habis 8 rakaat punyalah lama...

Hari ni bertekad, nak beli air jer..k amnah jemput buka pose kat umah die..hmmm..leh singgah section 16, murtabak hafiz on the list...semoga berjaya...

Amacam....??perghhhh gugat sehhh

Inilah kenikmatan orang yang berpuasa

Monday, August 24, 2009

Cerita Param

Ble musim2 pose macam nie param (pasar ramadhan ek..bukan pelakon yang baru passed away tue) tumbuh macam cendawan. Kat area rumah aku ni pon banyak..pileh jer nak yang mane..nak yg jauh, naik kete, jem sket n susah parking, nak dekat jalan kaki sambil leh exercise petang2 di bulan pose. Baguslaa banyak sebab kalu xde param, aku lak yang susah hati.

Semalam (gempak nih, baru nak pose katakan..) g laa param kar sepang. nape x g yg dekat jer..sebab yg dekat dah g p kuih must have buka pose aku xde..kuih aper? tepung pelita daa...sedap weh..sedut jer kut tepi xyah pakai sudu..dapat yang manis, lemak, masin...huhu...malangnya kat sepang pon xde orang jual tepung pelita..mn laa tokey tepung pelita kat area umah aku nih..

Param kat sepang ni yang best nyer ialah....ermmm ekceli sama jer mcm param yang lain, ader makan n bila pose aku rs mcm nak mkn semua..nasib baik encik kat sebelah igtkan yg pose ader lagi 28 hari..jgn nak beli semua rini..hahaha

Hari ni nak g param mn lak ek..??tmn semarak ke bangi or Bandar Seri Putra...klu ader kuih cara berlauk pon best kan..hish..mcm2 tekak org pose nih..tu laa nikmat org berpuasa apabila berbuka pose, satu lagi apabila berjumpa Tuhannya...masak??lenkali citer ngape aku x masak. Sementara tu kite layan tepung pelita n kuih cara berlauk dulu...yum yum...oit..pose!!

Tepung pelita-in case korang dah lupa. Pic kredit to badang perkasa



Kuih cara berlauk: Pic kredit to Hanieliza

Dah buka pose jgn lupe solat terawih yer..

Saturday, August 22, 2009

Ramadhan datang lagi

Alhamdulillah sebab aku masih berkesempatan merasa Ramadhan sekali lagi pada tahun ini dengan status kesihatan yang mengizinkan. Bila Ramadhan tiba aku suka, suka sebab bulan ni pintu syurga dibuka seluas-luasnya dan pintu neraka lak ditutup serapat-rapatnya. Setan2 pun kena tambat so peluang untuk beribadat dengan khusyuk n tawaduk tu lebih lah sket..yang penting, bulan ni jugak ader satu malam yang lebih baik daripada seribu malam.-Lailatul Qadr. Jenuh nak solat nak cukupkan seribu malam tu..

Seperti biasa, bila Ramadhan tiba masjid akan lebih meriah sebab ramai jemaah datang untuk mengimarahkan masjid banding bulan-bulan biasa untuk tarawih dan iktikaf kat masjid sambil muhasabah diri. Bulan ni jugak segala kebaikan akan digandakan pahalanya. So amiklaa kesempatan untuk menambahkan amalan di bulan yang berkat nie.

Klu selalu kat opis pasang lagu ntah aper2, p ble bulan Ramadhan tiba, kedengaranlaa lagu2 zikir n bacaan al-quran dari mana2 meja..pakai pakaian yang lebih sopan berbanding biasa n satu lagi..surau akan jadi lebih ramai dari biasa..:P

Yang bestnya, bulan Ramadhan ofis aku kn masuk keje awal..pukul 8 tu...berita baik untuk orang yg bersahur, lepas sahur jgn lak tido balik kang x pasal masuk keje lambat..n ble dah masuk awal haruslaa balik awal..p xde lunch break ek..so xyah nak chop port tido tengahari kat surau. Surau untuk solat sahaja..yg x pose nak mkn kat surau pon xleh..hangin jer owg pose kang ngn bau lauk sahur yg korunk bwk tuh

p untuk orang bujang mcm aku, masuk awal, balik lambat, balik awal xde bezanya...pas sahur klu ade kesempatan hatta 5 min mesti aku nak jumpe cik pillow jugak. balik keje 430 nak g bazar awal sgt, pakcik ikan bakar pon baru nak panaskan pan dier..so aper nak wat tuh..??

So aku bertekad, Ramadhan kali ni pas sahur xnak tido balik...insyaallah (takut awal2 pose jer x tido...propa) n klu bleh nak terawih jemaah tiap2 hari tanpa gagal..Ya Allah, permudahkan segala urusan, permudahkan untuk aku jadi lebih hampir kepadaMu..dan x lupa, doa supaya untuk tahun2 yang seterusnya aku xyah lagi sahur n buka pose sensorang..:P

Selamat berpuasa semua..walaupun rini aku x pose kerana bersedih atas kematian salah satu sel penting dalam badan aku..hahaha..satu dunia tahu aku x pose...

Friday, August 21, 2009

Amik tisu sambil lap2

Ape tuh??lap aper??lap blog laa...jgn plak korang sangka yang bukan2..blog ni dah berabuk sebab dah lama x dilawat oleh Tuan Timah upss Tuan tanah ea....cian cik blog nie..

Xnak guna perkataan bz p xtaulah lately macam xde ide nak menulis or mereport sesuatu eventhough byk benda yang berlaku..ye laaa kan setiap hari kita bangun, menghadapi sesuatu samada kita suka atau tidak itu akan memberikan kita pengalaman yang tak ternilai negeri sembilan...merepek dowh!!!

Rindu jugak nak stalk blog kwn2 blogger, kadang baca walaupun x abeh p tetap mencuri masa untuk habiskan apa yang kawan2 tulis. x letak komen x bermakna x bace...

Dikesempatan ni, Shay nak ucapkan (wah macam nak buat ucapan raya dah..) ye laa nak ucapkan selamat berpuasa, semoga amalan kita diterima, diberi kekuatan untuk beribadat, bermunajat kepada kekasih yang abadi...lately banyak plak yang mati secara mengejut then tanyakan pada diri sendiri apakah amalan aku sudah mencukupi untuk dihisab di akhirat kelak...?

Peringatan untuk semua dan diri aku jugak, setiap malam sebelum kita tidur, maafkan semua orang..semoga hari esok lebih baik dari hari ini...laluilah kehidupan dengan kehidupan yang terindah, melakukan kebaikan pada semua orang agar apabila kita sudah tiada kita tetap dikenang sebagai "orang baik" dan menyenangkan.

Allaahumma baariklanaa fi Sya'ban wa ballighnaa Ramadhan Aminnn.... Selamat menjalankan rukun Islam yg ke-3


P/S: Tetiba aku rs rindu ngn mama n babah ku...huhu

Monday, August 10, 2009

Hadiah harijadi yang terindah

Happy belated birthdy to me..to fwens, thanks for the wish, doa...

Patutnya Jumaat dan Sabtu lepas ader workshop kat kolej but sebab dah dapat hadiah harijadi yang terindah dari Allah, aku pasrah je laa kat umah..nak g klinik pon x larat..dapat URTI. Aper tuh??? -Upper Respiratory Tract Infection...maknanya saluran pernafasan bahagian atas aku telah diserang kuman..huhu..

rasa letih satu badan wooo...xde selera makan..turun berat 1 kg..huhu

So klu mc, makan ubat n layan tido pastu barulah badan rasa segar n akan kembali sakit kalu x dibawa keluar so itu yang sampai ke kampung pandan untuk tengok fiesta kecergasan. dahsyat tu sampai masuk kat malaysian book of record untuk the longest aerobithon in Malaysia. 12 hours babe...giler kagum gak laa tengok budak2 ni perform..rasa gian jer tengok..-pic wll be uploaded later-

to be continued...

ps: Apsal haaa cam dah xde ide nak updet blog neh??

Sunday, August 2, 2009

Hari ahad

Ahad datang lagi..yang best bila hari ahad ialah...
- aku leh bangun lambat sket daripada biasa...
- leh tengok tv, santak sampai ke petang
-leh g jenjalan, mlawat soping kompleks
- buat house cleaning, kutip baju, basuh bilek air..bla bla bla

Tapi ahad ni, patutnya aku ade game ngn student2 aku..dah pektis siap nie..sebab xnak digulai cukup2 dek bebudak nie p last2 kena kensel sebab ramai budak demam...uishh penat jer pektis

Seram sejuk gak ble dah 45 orang yg demam..takut H1N1 tu..p bagus gak leh tutup kolej selama seminggu...xde ke anak murid nak declare baru balik dr mexico...

Sudahnyer, lepak dekat NCI temankan kawan, admit sebab measles..takut gak kn jangkit...syuh syuh...nasib baik ader wifi...layan jer laa...

Thursday, July 30, 2009

Dah lama x updet blog sebab....

Memang dah lama sgt x updet blog..sejak2 pegi reflexology hari tu..bukak blog pon xde mood..agaknya masa buat reflexology hari tu, amoi tu dah terpintal urat memblogku..:p

Or mebi jugak aku bz lately..bukan bz keje p bz ke ladang..hahaha..ape lagi...ladang alam maya ku difesbuk...sebuk laa sgt nak tanam strawberry, squash, pumpkin, leh tanam padi lagi...mau sasau kalu x lawat ladang dlm sehari...

atau jugak keadaan meja aku yang x terurus..tgklaaa bukti bergambar kat bawah..ni semua pasal dah 3 tahun keje kat tempat yang sama kot..klu korang x caye, korang tengok bukti bergambar nie..makcik cleaner pon takut nak mop kawasan jajahanku ini

Bawah meja, walaupun duduknya tepi tong sampah p tu bukan sampah ye..tu adalah kertas test anak2 murid..separuh dah mark, separuh belum..owh tetiba kepala rasa berdenyut!!

Yang ni lak atas meja...coklat Hershey's wajib..dalam kotak tu isinya silih berganti...ops Hershey's tu Encik Yaman yang bagi ye..ader lagi...cd tu sebahagian dr assignment anak murid!!!

Ni pon atas meja gak...uh..tikus nak lalu pon seram..habiskan keje then nak kemas meja..berserabut kepala otak tgk meja camni..hishhh..keje ader di atas, di bawah, di tengah, di tepi...

Dan yg di bawah adalah kasut dan selipar kuning yg selalu jd mangsa sepak..dan kadang2 ble boss panggil tetiba leh tertukar kasut plak...

P hari ni, rs rindu teramat sgt nak memblog...rindu nak hopping kat blog kawan2 blogger...nak masukkan gambo n komen kat blog orang lain..

Opsss...nak share kegembiraan ngn seme orang..sabtu depan befday saye..p saye dah dpt advance befday gift dari Incik Fadzli..huhu...p sebenarnya saye tetap nak henbeg "teka" tu jugak...
Anterior view...siap ade efek blur yg x jadi lagi...G705 special edition

Posterior view...bunga lily...bunga2 tawwww..aweknyerr lahhh



Monday, July 20, 2009

Reflexology yeah!!!!!

Korang penah x buat refleksologi? Aku secara jujur mgu lepas baru laa pegi refleksology kat area2 Nilai nie...berani x berani jer p oleh sebab kawan ajak g laa kan xkan tgk ajer die buat..

Mula2 dier rendam kaki dlm air suam (naseb bek suam, klu panas, x berinai kaki ms kawin nnt..:P) pastu keringkan kaki then barulah the masseur mulakan urutan..mula2 rs cam geli2 sakit p lelama...ehem..ehem...rs nak tido sambil dier urut kaki...

Sepanjang satu jam kena urut tu rs mmg ngantuk...sedap sgt...sampai lutut die urut sambil tekan2..n boleh request nak lelaki atau pompuan yg urut. Untuk aku, mestilah request yg pompuan kannn..xkan lelaki kot...mau remuk kaki aku kn urut...haram gitu lelaki n pompuan bukan muhrim bersentuhan kulit...awwww

Dat day, ms aku pegi reflexology tu, masseur dier pure dr China, so nak communicate pown susah...sampaikan amoiii tu puji jam aku cantik pun aku xpaham...(sebenarnya nak bgtau korang jam aku mg cantek..:P)

Tp aku rs, klu lelaki yg pegi urut then request lak amoiii yg urut mesti sendawa panjang sebab amoii2 dier semua pakai baju low cut..so can u imagine how they terbongkok2 sambil tekan2 kaki....sib baik aku pompuan...

Tuesday, July 14, 2009

Welcome Muhammad Iman Danial

Kira lambat gak laa nak welcome budak nie..yang duduk dalam tummy ibu dier selama 9 bulan dan terpaksa dengar suara Tisha bebel tiap2 hari..

Delivered hari Sabtu lepas, nak jugak tunggu ayah dier baru nak kua...semoga jadi anak yang baik n soleh..nervous Tisha ble ibu kata dah sakit pinggang hari Jumaat tu..
Alamak, lupe lak nak pusing..senget kan lah kepala..

Muka seorang abang yang sekarang terpaksa compete untuk dapatkan kaseh sayang..muka yang mulanya berseri-seri tengok Tisha datang, terus bertukar masam bile Tisha letak backhoe kat bassinette Iman..hahaha

Cik kasut ditemui

Sebenarnya dah lama jumpe n dah pakai pon cuma xde kesempatan nak upload gambar..nak cakap banyak pon x guna:P masalah nya lepas jumpe satu kasut tu, banyak plak lepas tu yang berkenan...ironi sunguh

Ni laaa rupe kasut yg di cari tu..ader kat IOI rupenye..bersembunyi..sedapnyer pakai kasut yg kiter suka..sexy..berbaloi-baloi kata Amy Search...



Sesambil tu usyar gak crocs, p next season lah ye..kang kena sumpah dek kasut lak..beli p x pakai..masuk adidas, rembat yg kat atas ni plak..senang nak travel dekat2 malangnya dah kena rembat si adik bujangku


Dah penat ronda satu IOI, singgah jap kat TGI. Lama x hang out kat TGI..p hati2 yer klu pode makanan.

Balik umah dengan penuh kegirangan. Esok nye lak g Alamanda, tgk kat Vincci, ye laa nak cr kasut pakai nak sidai kain katakan...p apsal yg satu ni cam cantek jer..hah ape lagi..beli lagi...sebab nampak sexy jugak..yg penting dier leh stretch kat belakang..xyah renyah nak hook bagai..sexy jugak!!!

Beli satu rs cam x best lak..amik laa lagi stu, selipar nak wat siram bunga depan umah...tapak wedges..selesa x hengat..rugi tak beli kan..alamak setan dah toing toing kat kepala nie..."adik, sy nak ini jugak.."Abaikan jari jemari kaki tu ye...



Sekarang baru bleh tarik nafas panjang...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...