Wednesday, August 26, 2009

Antara dapur, memasak dan aku

Ramai yang tanya aku, nape x masak??So ntri kali ni aku akan ceritakan perihal masak memasak dengan kehidupan harian aku..

Memang dah lama x masak, hatta air sekali pun aku xnak masak kat umah. Bukan xde stove, kettle etc, ader belaka it is just ape laa maknanya masak bila makan sorang2..rs so x berbaloi. Orang kata kalu masak lagi jimat, ye jimat jika makan ramai-ramai tp bukan makan sorang2

Contohnya, kater laa teringin nak makan sup ayam, beli ayam dan ingredient yang lain, of coz kena beli bawang, sup bunjut, daun sup bagai sebab dah lama x masak n barang2 tersebut dah lama pupus dari dapur. Dah penat2 masak, makan then kena bersihkan dapur plak. Nak mop, lap bagai..ohh tidak..aku tidak punya passionate untuk melakukan itu semua. Malaskah aku...?? Sila jangan jawab

Not to say I don't know how to cook, it just just I seldom practice it. I love cooking, bila masak aku akan berimaginasi tentang masakan, n begitu ghairah (should I use this word??) mengacau lauk, sayur dalam kuali dengan api yang membuak2..mau terbakar dapur kalu x beringat..huhu.. dan keperfectionistan aku akan lebih terserlah bila memasak. In term of the taste, cara potong sayur, potong bawang, serving, plate aper nak guna it's really matter to me...dan aku pula jenis pantang tengok dapur berada dalam keadaan yang tidak terurus dengan lantai yang melekit n sinki yang berlendir...oh no no...

Aku kagum pada orang bujang yang suka memasak, aku faham nikmat bila memasak sendiri..tapi aku belum begitu bersedia untuk beri komitmen memasak setiap hari semata-mata untuk mengelakkan aku dari kelaparan. Biarlah aku start kete g kedai n bungkus or ajak kawan makan sama2 kat luar..

Tapi aku tetap bertekad bahawa satu hari nanti aku akan jadi seorang pemasak tegar..sediakan makan setiap hari, pagi petang sebab aku memang suka masak..apa yang perlu aku lakukan sekarang ialah kumpulkan kekuatan untuk kembali buat koleksi beras, bebawang, rempah, garam gula kat umah. Bila dah ade benda2 ni haruslah komited untuk memasak setiap hari.

And of course, to be a great cooker you have to practice it everyday..ye laa bila jarang2 masak susah nak agak, bape byk air, garam, gula nak letak p klu dah biasa senang jer..baru laa x kelam kabut sampai sudip seme tergolek ke bawah..hahaha..tanya laa mak2 kite camner die masak. Ble tanya bape sudu garam, die akan cakap agak2 laaa...n x bermakna x masak x reti masak sebab yang penting kena ada basic untuk memasak. Tau macam mana nak goreng ikan, masak asam pedas, tiga rasa..seperti yang aku kater tadi, ia perlukan kekuatan untuk memulakannya.

Petang ni nak g pasar ramadhan lagi..owh kekuatan itu belum jua tiba....:p

2 comments:

abanglong said...

masak itu seni dan sangat melegakan fikiran yang kusut!! siyes.

Nashays said...

Ye dan akan rasa lebih puas kalu ader org makan..klu sendrik masak, sendrik makan xde maknenyer...:D

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...