Wednesday, June 1, 2011

Pindah ke rumah baru..

Link blogspot yang aku pakai skang

http://www.delicioussha.blogspot.com/

Sangat buat aku hangin lately..

Memang mati..

Kesian plak kat kengkawan yang folo

Tapi tak dapat latest updet..

Di samping kekangan ruang dan waktu

Aku jadi agak terhad untuk updet blog..

 

In the end..

Aku decide untuk pindah ke rumah baru..

http://facetofmiracle.blogspot.com/

 

So far rumah baru nie

Belum siap sepenuhnya..

Masih dalam peringkat renovasi..

Ye laa..

Nak buat wiring..

Buat plaster ceiling..

Itu ini lah nak kasik mood blogging yang baru..

 

Jemput ke rumah baru ye..

Bawak teh o masing2

Ngan cucur udang korang sendiri

Makan depan pc..

Senang2 nanti aku buat housewarming…

 

Tetiba teringin cucur udang plak…

Sunday, May 29, 2011

Serai dan lengkuas

Baru ni teringin nak makan ikan singgang

Kan ke best tu..

Masak simple2 jer buat makan hujung minggu

Dengan nasik panas2

 

Pegi hypermarket kat Aziz Mall

Sanggup ni bangun awal nak kejar shopping bus pukul 9.00

Selalunya, bas dah balik dari shopping pon

Belum tentu aku celikkan mata..

 

Biasalah transport kat sini untuk expat macam aku

Ape lagi kalau bukan bus

Tak bus, teksi

Nasib baik takde adegan tolak2

Kalau tak terpkasa laa aku ulangkaji balik kemahiran

Berebut naik bas, atau suh orang chop tempat duduk

Macam zaman2 uni dulu..

 

Kereta?

Ye kereta kat sini memang murah

Dari atas bas yang tinggi

Seronok tengok kereta2 yang aku tak penah tgk kat hiway Malaysia

Hummer?Bersepah beb..

Tapi Hummer tu serius best..

Aku kalau bawak Hummer komfom orang tengok macam

Hummer tu bergerak sendiri..

Ferrari berdesup2 lalu

Teksi..?

Takat camry buat teksi takde hal..

Fefeling MB aku duk dalam Camry

Kaya sungguh orang2 kat sini

Tapi paling best kalau tengok kete Malaysia lalu

Bangga siot…kecoh sekejap

Walaupon tak banyak yang pakai kete Malaysia kat sini

 

Ada satu area kat Madinah road

Area tu memang showroom untuk keta2 mewah

Memang best cuci mata kat situ

Takat cuci mata je laa yang mampu pon..

 

Tapi I’m sorry kata Amir

Pompuan kat sini takle bawak keta

Klau boleh, xde makna aku nak masak kat umah

Komfom makan kedai..

 

Pompuan kat Saudi pon skang dah mula nak request

Supaya kerajaan benarkan pompuan Saudi bawak keta

Bagi aku, ahhh baik tak payah

Buat semak jalan ajer

 

Bukan aku tak agree or rasa pompuan x capable bawak kereta

Tapi melihatkan cara orang sini bawak keta macam takde esok

Emergency lane boleh dua keta lalu..

Die punya tahap eksiden, setakat patah riuk tu biasa

Tahap dier eksiden mesti sampai lumpuh

Cacat, duk spital x balik2 sebab brain death

Datang spital ngan bijik mata tersembul pon ade..

Tu laa cara2 orang tak reti sabar

 

Hurmmmm pakai je laa supir Indon..

Supir2 pon gaji adelah dalam 3000 SR

Amacam, ade rasa nak anta resume skang..?

 

Eh ape kaitan ngan serai dan lengkuas?

Ye..ada sebab untuk masak singgang

Perlukan ikan kembung yang segar

Aku punya versi ikan singgang

Kena ade serai dan lengkuas..

 

Nah serai…

Beli lima batang, harga adalah SR7

Kat pasar malam, aku beli secekak RM1

Pakai tak abis…

Sampai kotailaa serai tu duk dalam peti..

DSC00105

 

Lengkuas plak..

Adelah dalam 3 inci

Harga SR5..

DSC00104

 

Tak tau laa..

Tekak aku pelik sket kot..

Sebab kalau rasa masak2..

Aku tak heran sangat ngan rasa masin, manis

Tapi aku akan lebih appreciate rasa masam dari asam keping

Wangi, manis dari serai…

Alaaa2 natural flavor gitu..

Kalau aku buat air aku pon

Mesti alaa2 manis2 buah..macam aku

Nak jugak tu

 

Bawah ni bukan bahan untuk singgang

Tapi alang2 die buat sale..

Kite sauk laa skali kan..

Aku ske betul ngan Gap nie..

Nipis dan lembut ajer…

DSC00108

Tang ni tak rasa ralat plak erk..

Saturday, May 28, 2011

Rasa dalam hati

Seminggu blog tak updet
Ye aku bizi
Mengalahkan bini perdana menteri negeri pasir berdengung
Pasir berdengung pakai perdana menteri kah
Jap nak carik kat gugel earth lokasi kejadian..
Alasan nak menyibukkan diri
.
Tapi tak updet tak bermakna tak amik berat
Still pantang ada masa terluang
Aku tetap nak singgah kat blog kengkawan blogger tegar
Suka baca cerita orang
Bila orang citer pasal makan
Lepas tu aku teringin 
Bila teringin pastu aku masak
Dah masak aku makan
Pas makan aku timbang berat
Pastu aku jerit sensorang tengok angka penimbang
Pastu aku rasa nak tampa diri sendiri sebab taip entri cam hang kebun
Sebab bukan aku nak citer pasal humble ke tadi..?


Cerita humble 1
X: Aku beli umah baru ni kat Damansara. Dekat 2 juta laa jugak..
A: Ooo ye ke..bagusnya..Aku satu umah pon takderk
X: Ade lagi umah kat Rawang. Kat Singapore pon ade.
    Beli dulu tak sampai 1 juta, skang ade Cina nak beli 1.5 juta.
A: Apsal tak jual aje..?
X: Takpe..lagi lama harga lagi naik
.
Dalam hati, motif ko laa sangat nak bagitau umah ko rega juta2 la sangat kan..


Cerita humble 2
X: Ko pakai kete aper?
A: Kete Aishwarya Rai jer..Saga
X: Aku, seumur hidup tak penah lagi merasa beli kete Malaysia.
A: Seumur hidup aku, tu lah kete aku penah beli..
.
Dalam hati, agak2 aku heran ke kete ape ko pakai..
Pada aku, asal sampai dan selesa sudah..
Aku beli Ferrari kanggggg...


Cerita humble 3
A: Nak g mana terkocoh2 nie
X: Nak g kedai depan, beli langsir mahal


Dalam hati, perlu ke mention perkataan mahal tu


Cerita humble 3
A: Wah tempah abaya lagi.
X: Haah untuk raya plak
A: Meriah raya tahun nie..konsep Arab
X: Eh taklah, tiap2 tahun memang tempah abaya untuk raya
.
Dalam hati, menyesal aku tego nko..


Memang ade orang camni erk..
Bajet kemain bagus
Ke muka aku sangat poyo
Calon sesuai untuk orang memperlagakkan diri..

Friday, May 20, 2011

Junior masterchief versi aku

Bosan gak asyik citer pasal masak2

Pastu amik gamba

Buat bahan bukti..

Kalau tak orang kampung tak caya ko masak..

 

Tapi lagi tak boleh belah

Bila dah siap masak, amik gamba

Pastu teg sensorang kat FB

Apekah motif..??

Nak tunjuk ko pandai masak atau

Saja nak menggiurkan kah..?

 

Nak taruk, taruk je laa..xpayah teg aku

Kang aku nak tengok kang, aku bukak je laaa

Ni men paksa2 orang tengok plak..

Aku suh ko masak untuk aku kanggg

Tau tak aku alergik bile ade benda merah kat atas tu..

Haaaa..kan ahkak dah emo dik…

 

Jumaat petang yang kenyang

Cheh macam aku masak..

Flatmet aku yang masak

Padahal aku tinggal makan jer

Best kan dapat fletmet camtu..

 

Kesahnya nak citer pasal festaim aku masak

Mak aku pesan suh masak sayur kobis ngan ikan talang (dah siang)

Die g mana tak ingat..

 

Ikan talang or orang Brunei panggil

Ikan bekalang..

 

Jangan tanya kobis tu ape plak..

Aku starlight sensorang kangggg

 

Eksaited dowhhh..

Blur pon iye..

Nak masak aper yerk..

Selalu aku masak telor mata jer

Megi pon failed..samada terlebih kembang, tawar, or masin

 

Amik periuk..

Isik air..

Campakkan kobis, seketul okeh

Then masukkan ikan talang…

Aku pon tak tau setan mana dah rasuk aku

Sampai aku bertindak sedemikian..

 

Dan bila masak…

Hasilnya….Kobis

Sayur kobis mengembang

Ikan talang menyelit2 di celahan kobis..

 

Mak aku balik

Bukan dapat puji..kena maki ada..

Mak aku siap cakap, penah ke aku bagi ko makan lauk camni…

 

Eleh arahan tak lengkap ade hati nak marah

Cakap laa ikan goreng, sayur tumis..

 

Sampai skang, usia masuk 3 dekad

Mak aku jarang bagi tugasan memasak kat aku

Bila balik kampung, selalunya tugas aku

Mestilah basuh pinggan..

Adik2 aku yang masak…

 

Hurmmm..menantu saper laaa nie erk…

Thursday, May 19, 2011

I speak little only on Wednesday

image

Victoria in Birkin

image

Burberry Grainy Bag

image

Miley Cyrus in LV

image

Paris in Gucci

 

Apsal mata berkenan kat versi putih plak neh..

Wednesday, May 18, 2011

Aku yang lovely


Tag dari minah yang ske makan butter Lurpak..
Noks, ko ske Lurpak merah ke biru..
Jangan makan yang biru byk sangat..
Nanti kena darah tinggi..
Mentang2 kat sini takde Lurpak..
Tapi ape ade hal..
Almarai ader..
Murah Sedap sket dari Lurpak yang mahal berdentum kat Giant Nilai

Saja nak kasik aku stim updet belog kan pepetang Rabu nan hening neh
Tau tau aje esok aku nak bersenang lenang di hari minggu..
Belog aku xde laa lefeli (podah punye humble.)
Sebab yang lefeli itu aku jer...
Tapi ku ambil jua tag ni sebab
Aku ter-berkenan ngan konsep2 inglish edukesyen neh


Skrol2 ke bawah..

Eh apsal kena jawab soklan lak neh..
Manjanya....

1. Dah

2. Entri ni aku dedak-kasikan kat nko..
Terfeeling bagi ucapan kat radio laa plak..
Zaman baru nak naik, radio memang ske bab2 dedak-kasi ni kan
Tuju2 lagu bagai...
Kebabommmm..Ganda 25 bro!!

3. 7 things about about me..
-  Tinggi ngam2 5 kaki
Kalau lebih satu kaki dah tentu aku kat Paris skang
Lelagi taim summer ni kan..masyukkk ber-runaway
Elehhh tinggi jer kurang
Ko tunggu aku bukak mulut
Kalau tak, takkan ade satu mat salleh kata
Aku big mouth..He-laka erk..

-  Suka kasut..tp skang since umah kecik, beragak laa jugak nak beli..
Lagipon manjang pakai baju hitam, ape sgt laa kasut berwarna-warni
Asyik beli kasut nak pakai kat Mesia
Macam ko balik tiap2 bulan nak attend function

-  Suka henbeg gak..Tu pon sama..Kena beragak nak beli..
Takut kurier surrender nak bawak balik barang aku sok

-  Aku punya impian satu hari nanti
Nak buat Europe Tour sebagai backpacker..
Tapi nampak gaya, cam x tercapai jer tang backpacker tu

-  Hari ni kan konon2nya nak kurangkan makan
Tapi oleh sebab bangun dah lambat, bekfes pisang jer lah
Sampai opis nak brunch spageti, xde laa plak rini
So aku tala Macaroni cheese
Skang tengah kemam kurma kering 
Lepas ni kalau tak kenyang gak
Cekedis Lays perisa French Cheese ni aku sosah
Kalau tak aku nak geledah laci Dodi
Tapi selalunya aku akan jumpa biskut McVities
Eh tetiba nak makan biskut tiger laa plak
Sedap erk cecah2 ngan Milo panas..
Tu jer laa perangai Melayu yang takle tinggal

-  Ade lagi info poyo
Tak ske makan nasik...
Konon nak diet kan..
Tapi kalau nasik kat umah orang jer laju plak
So kalau nak jemput habiskan lauk, 
Tepon ajer..berdesup aku datang..

- Ni last erk..
Apsal aku rasa cam dah banyak nie..
Ape lagi erk..
Owh lupe lak..
Aku single..nak kawen ngan saye..
(Aksi kena macam mamat debab citer gila2 remaja tu, Kuzie ke haper nama die)
Comel Faizal Husin masa tu erk..eh!!
Sambungan citer di entri akan datang....
Tak balik keje aku kang..

Bila kunci tertinggal

Sampai2 depan pintu bilik
Korek2 kocek, kunci takde..
Sah tertinggal padahal dah tengok dah kunci tu elok tertonggok
Kat meja solek mintak kena bawak g keje
Nasib baik ofismate aku, Dorothy@ Dodi dah sampai
Kalau tak, berlumut aku menunggu depan pintu ofis


Cakap pasal ofismate aku nie
Sangat best..nasib baik dapat ofismate yang satu kepala
Leh kawtim kalau nak mengular tau..
P die lagi kuat mengular..
Mula2 agak seram gak ngan die ni, nampak cam bengkeng
P lama2 baru tau boleh layan..
Bab mencarut bleh tahan


Die pon mula2 ingat aku ala2 ostajah
Mesti sebab muka aku adalah sangat suci kan..
Tapi sekali aku mencarsss..
Hah melayu ni caruts lagi kawkaw tau..
Ko ajak mengutuk orang pon aku lah yang terer taruk kari

















Yang tinggi tu Gary, Dodi yang golap pendek tuh
Gambar ni amik masa nurses day celebration baru ni
Kan giler dah lama aku x updet
Pasal aku malas blogspot buat hal laa ni
Bertangguh2 cerita aku..
So hari ni aku lump sum kan sekali..


Compare tahun2 sudah
Tahun ni punye selebresyen meriah
Sebab mebi aku selebret dekat hospital
Betul2 rasa misi..
Sebelum ni wish kawan2, potong kek..
Posing (acara wajib) dah tentunya…


Aku rasa memang comittee menyesal tak salah orang
Letak kitorang bertiga jaga booth
Booth kitorang jual souvenir, pre loved item dari staff
Bukan carik untung pon, saja buat charity















Ini betul2 punya charity okeh....
Serela hati aku berkhidmat


Walaupon bakat aku meniaga nan hado..
At least, Gary tu bersungguh laa gak jual barang
Aku ngan Dodi main let go jer barang janji table cepat clear…
Tak kuasa nak carik glamer jaga booth sampai ke petang
Anyway, haritu kitorang manage dapat almost 2K
Tu baru kitorang jual main2,
Harga sukati kitorang nak taruk
Ikut berapa orang sanggup nak bayar
Pre loved coffee maker Panasonic SR50 kite gasak sampai SR 15
Ape ade kesah…
Takpe derang bukan baca blog aku pon..


Malam plak ade sesi makan2 tema berkelah
Tema: Arabian style
Ni kes orang Malaysia sangap nak fefeling Arab
Bentang kapet then leh baring2 tengok langit
Sambil gosip2 mestilah ada acara makan2 kan
Ni orang Malaysia okeh..
Kalau buat makan2 mana main sandwich ajer
Be it for dinner tetap nasikkkk..

Pulut pon ader..
Tak sampai ati nak senarai semua..
Buat pedih perut ajer..


Ntah haper2 citer kua yang pasti gelak meriah gelak
























Kau feeling comel kah posing camtu..?

Oh ye..
Tiket balik raya dah approve
Tunggu travel request authorization aku approve
Komfom aku leh beraya dengan tenang tahun nie
Diam tak diam, dah dekat 8 bulan aku kat sini
Amacam…? Kontrak ada sambung kah..??


Sambil tunggu bas nak balik spital
Merenung bangunan admin


Teringat admin lama kat spital
Hari2 ko lalu depan bilik CEO
Konon2 hati die tergeraklaa nak naikkan gaji ko
Jangan harap laaaa…
Lagi mau tambah keje ade…


Nak mengadu, bergosip, pau makanan orang HR
Nak anta claim apa2 singgah aje..
Nak tanya gaji masuk bila pon boleh
Padahal dah tau komfom 31hb gaji masuk..


Sekarang…
Kena sunburn dulu..Mata kecik ajer tahan panas
Siap pakai sunglass bagai..
Tapi cool gak eyh pakai sunglass neh..
Tu kalau mood orang kat staff travel tu baik
Senang laa nak dapat tiket
Kalau tak, mau ajer rasa nak hempok die ngan kerusi..




Blok admin..
Cam rumah kabin kan…


Haiii baik lah dipublish-kan ajer entri ni
Sebelum aku merepek lebih panjang…
Maklumlaa dah lama x updet..
Macam kena sawan menaip dibuatnya

Wednesday, May 11, 2011

iphone

Salah satu sebab

Kenapa aku kemaruk teringin sangat nak telefon ni

Ialah sebab free apps yang ada

Selain konsep bijak die tu lah

 

Just download itunes

Create account then the world is yours

Sebut nak apa..

 

Masa memula dulu

Aku mengalami technology stress laa jugak

Dengan tak boleh nak on..

Nak type mesej susah sebab x biasa lagi guna touch screen

App pon mostly game aje..

Struggle siott..

Dalam kepala hotak duk terpikir

Aku beli mende alah ni mahal2 buat men game jer ker..?

Uhukkkk..tersedak aku dibuatnya..

 

Tu belum masuk cas internet lagi

Tau ajer lah internet kat sini..

Dah laa slow nak tau nak tahapkan

Mahal pulak tu

Kejap2 kredit aku kena deduct..

 

Tapi setelah dicabar oleh kawan2 that

Smart phone only for smart people..

Dan untuk tidak menidakkan kebenaran yang aku memang smart

Puas laa aku menelaah tepon tu

 

Sekarang sudah terer..

Hari2 ade jer app baru yang aku install

Pakai free wifi kat royal ward :P

Siap jadik supplier untuk fon orang lain plak

 

Apps aku…?

Games, organizer, dictionary, nak senaman

Fb, twitter semua di hujung jari

Updet entri melalui iphone aje belom lagi

Sebab app tu kena bayar..Aku nak yg free ajer

Nak blogwalking pon kecik sangat..

Tak puas nak baca..

Tu macam ada niat nak angkat ipad jerrr

Pantang free mesti belek tefon

 

Tapi vid ni cool..

Main muzik guna ipad and iphone

Cecepat aku fefeling nak buat duo main lagu raya sok..

Piano, guitar, tamborine, drum sudah masuk..

Agak2 sempat lagi nak pektis nak tunggu malam raya neh..

Amacam..

Ermmm..mamat tu pon ensem kan.. ;)

Monday, May 9, 2011

Hari ibu marin

Bukan marin laut tu..

Saja nak tulis camtu..

Eja kelmarin tp sebut nye kemarin, maghin..

Kalau orang Brunei kata kelemari..

Kalau dua hari lepas kata kelemari behari..

Eh…terepek repek sampai ke situ plak..

 

Aku mintak tolong sepupu aku yang sengal comel (ayat bodeks)

Belikan aku satu bouquet

Bagi kat queen aku kat umah

Memang best arr sepupu aku neh.. (bodekss lagi)

 

Pastu aku kol die

Angkat tepon jer die gelak2..

Sampai tak tercakap orang tua tue..

Purak2 plak tanya apsal ko kasik aku bunge

Bukan leh makan pon bunge nie..

Elehh padahal ko hepi kan…mueheheheee..

:)

Mulut aku tak manis tapi tak bermakna ia busuk

Bab menenangkan orang yang sedih

Memang aku failed

 

Contoh

Bila kawan dalam kesusahan..

Aku memang tak reti nak berkata2

Tapi aku akan cuba tolong semampu yang boleh

 

Bila doktor kata pada pesakit, awak ade kanser

Atau ada beberapa bulan lagi nak idup

Eh cam dalam drama plak padahal mana ada doktor cakap camtu

Patient sedih..

Aku tak tau nak cakap lelebih

Nak cakap itu ini..

Aku hanya akan kata..sabar

Which is very cliche kan..

Bila ditimpa kesusahan apa lagi yang boleh buat

Selain bersabar dan bertawakal..

Ingat tuhan banyak2…

 

Bila kawan hilang barang ke..

Atau kehilangan orang tersayang

Aku cuma pandai buat muka sedih tanda empati

Empati/ empathy: the action of being aware of,

understanding, being sensitive to: Merriam-Webster

 

Especially bila kehilangan orang yang tersayang

Sedara pesakit menangis aku pon mula laa cengeng sama

Tapi imej berwajah comel dan kool perlu dijaga..

 

Selalunya akan ada orang lain yang akan buat bab pujuk2 ni

Yang pasti bukan aku sebab..

Bila aku dah mula memujuk

Ngan aku2 sekali banjir kat sana kangggg

Rasa nak tampa jer kan…

 

Penah dulu

Anak kawan aku tetiba nak kena buat op

Sebab ade pendarahan dalaman yang tak tau puncanya

So doktor nak buat open laparotomy jer nak carik penyebab

Laparotomy: Surgical incison of the abdominal wall

: Merriam-Webster

Bayangkan hati mak camne kan mesti jam2 tu jugak nak balik

Dapat kat aku yang pegi tengok konon kesian..

Menangis dalam ketawa akak tu tengok aku

Pathetic…

Kalau orang tak faham, mesti kata

Aku tak reti bahasa, tak hormat keadaan

 

Tapi ye laa

Benda2 camni kena ada bakat

Bakat apa? Nak masuk AF..?

Bukanlaaa..

Bakat memujuk, mengayat tu satu seni jugak..

Nak pacify orang kena ada approachnyer

Komunikasi okeh..komunikasi..

Kalau tak reti, diam aje lagi baik

Kadangkala, komunikasi non verbal tu lagi berkesan..

:)

Sunday, May 8, 2011

Travel lite ke Madinah

Hari tu aku kata aku nak g Madinah kan..
Cuti hujung minggu lepas
Pegi malam Khamis pukul 10, sampai pukul 3 pagi..
Balik pas semayang Jumaat dalam pukul 2..
Konsep travel light aku…
DSC00970[1]
Hahhhh..tetap beg bagak jugak yang aku bawak
Pegi travel sehari ke, seminggu ke beg tetap banyak
Lagi lama tinggalkan umah lagi besar laa beg aku angkut
Hidup aku takde konsep travel lite nye..
Secara tak langsung, aku memang tak layak masuk
Survivor, Amazing Race ke hape..

DSC00031
Sesampai di tempat kejadian


Dulu masa kat tempat keje lama
Bila outstation jer mesti beg aku yang paling besar
Boss lama mesti perli punya
Ye laa nko askar reti laa nak travel lite
Aku balassss....aikk boss bawak suar kecik jer ker…
Muahahahaaaa…


Madinah tengah musim panas skang nie..
Membahang aje rasa..
Nak g masjid memang kena bergaya pakai shades
Orang jangan cakap laa ramai tahap mana…
Saiz kecik comel comfom melayang2
Diterjah dek orang badan besar dan tegap
Mostly dari Pakistan dan Turki
At least kat situ aku fefeling kuros..


DSC00033
Jemaah usai solat asar di luar Masjid Nabawi
Payung-payung di dataran masjid sangat cantik
MasyaAllah…


Compare ngan trip aku pegi Madinah sebelum nie,
Ble nak masuk Raudhah, smooth jer..
Kali ni, 3 kali kena berhenti duduk..
Tu pon try gak nak cilok2
Tapi polis die memang tak kasik can..
Anti betul ngan telekung putih
Nampak telekung putih jer suh duduk setempat ngan Indon
Silap tak pakai shawl hitam nak masuk Raudhah..


Masuk masjid pukul 9 malam, 1230 malam baru balik
Gigih tak gigih nak masuk Raudhah
DSC00040
Kat dalam ruang solat perempuan di Masjid Nabawi
Gambar ni kalau aku kata aku guna air sembahyang jer
Korang kena percaya
Siap dengan dagu berlapis tajam tanpa botok


Seterusnya, adegan ziarah luar plak
Aksi menyebok orang nak beli rumput Siti Fatimah di Bukit Uhud
DSC00086


Beza ziarah kali ni singgah ke Masjid Qiblatain
Hari tu tengok dari luar ajer
Dan ladang harimaunya kurma


Dalam doa ziarah Wida:
Ya Allah janganlah kau jadikan ziarah ini
Sebagai ziarah yang penghabisan
Semoga hambaMu ini berpeluang menziarahi kembali tempat ini
Dalam keadaan sihat dan baik InsyaAllah

Dan kerinduan bercambah2 pada kekasih Allah
Selawat ke atas Nabi SAW


Saturday, May 7, 2011

Selamat Hari Ibu..Lebiu

Aku text dia..
" Selamat Hari Ibu..Thanks for being my mom..Lebiu.. "


Saat itu air mata aku dah bergenang
Rindukan dia..
Hati kristal lak malam2..


Aku penah tanya
Mak, ko sayang aku tak?
Aku selamba jer ber aku-nko ngan mak aku
Sekali die balas
Yang ko ngengada sangat ni kenapa..?
Pegi sana jejauh aku nak buat keje neh..
Hampehhhh


Yang pasti
Dia adalah anugerah terindah yang Allah berikan padaku
Kerana aku tak pilih dia untuk jadik mak aku
Macam aku pilih kekasih hati
Dia juga tak memilih aku untuk jadik anaknya


Aku tau dia sayangkan aku
Buktinya tiap kali aku balik
Makanan yang aku suka dah siap masak
Walaupon aku tak penah bgtau benda yang aku suka makan 
Tiap kali aku nak balik
Dia dah siap masak suh bawak bekal
Tapi aku bangsa pemalas, aku tapau semua dalam perut
Bila aku tersibuk, tak sempat nak call
Dia akan tepon tanya khabar..



Tak penah bgtau dia
Bagaimana rasa sayangnya aku padanya
Aneh kan...
Nak cakap ailebiu pada kekasih lagi senang

Aniwei, tak cakap ailebiu tak bermakna tak sayang
Setiap orang ada cara masing2 nak express rasa dalam hati kan..
Tapi kalau pada kekasih
Aku demand suh cakap ailebiu setiap hari..
Muahahahaaaaaa....




Wednesday, May 4, 2011

Ape yang korang suka tulis kat entri?

No doubt aku dapati

Berblogging adalah salah satu untuk meluahkan perasan perasaan

Macam aku, aku x tau nak target

Sapa yang akan baca apa yang aku tulis

Samada aku kenal atau tak kenal tapi mesra

 

Mungkin kawan2 yang selalu jumpa

Mungkin jugak kawan2 yang sesekali jumpa

Kawan yang dah lama tak jumpa

tapi rasa dekat sebab saling update each other

Atau mungkin bekas anak2 murid

Atau sedara mara

 

Pada aku..

Aku tak kesah bila orang yang tak kenal baca blog aku

Tapi aku rasa kesah dan tak selesa

Bila bekas anak2 murid, sedara mara mula menjengah

Macam nak stalk kehidupan peribadi..

Pastu mula laa rasa cam plastik, teragak2 nak menulis

Dah rasa macam tak bebas nak mencarut bercerita

Agaknya normal tak macam tu..?

 

Aku suka ber-blogwalking,

Baca blog orang lain

Ada orang suka tulis aktiviti hari2

Ada orang suka cerita pasal masak2, tempat makan baru

Pastu mula laa lapar, teringin nak makan jugak..

Padahal ko tempat ko ade kebab and shawarma ajer..

Cerita pasal parenting pon aku suka

 

Baca blog orang pon macam satu terapi jugak bagi aku

Tak payah spend mahal2 beli Sayyidaty

Sayyidaty: satu2nya majalah fesyen kat sini yang berbahasa Inggeris

Mungkin jugak nature aku, dalam dunia sebenar

Bukan jenis yang ramai kawan sebab aku koya pemalu

Hahhh muntah!! Muntah skang jugak..

 

Oh ye…

Kalau korang pernah terserempak atau diserempak oleh reader blog korang

Ni aku pon nak cer nie..

Tapi die tak baca blog nie..mesti stalk kat fb

 

Semalam, pegi pilih2 belek tak beli pon kat kedai New Look

Tengah sale..dress cant-cant..

Pulak baru gaji

Tetiba ada satu minah nampak mata ajer

Tegur aku..

You are Shayna rite..

I was like..huh!!

Giler okeh ko nampak mata die ajer

Tak kenal muka yet die tegur nko..

Siap salam2 kiss muah muah kat pipi..

 

Aku berlagak primadona laa kan…

Menten cam kenal tapi

Aku wonder camne die kenal aku

Siap kata aku suka citer Korea, dengar lagu tu yang buat aku seram

Kata kenal aku kat fb..

 

Seingat aku, aku kenal budak2 yang nampak mata aje

Yang aku add kat fb tu..

Tak pasal aku feeling blogger tegar sekejap

Muntah lagi sekali…

 

Cerita pasal budak yang nampak mata aje nie..

Lenkali aku cerita..

Skang mata aku dah macam ade jongkong emas

Tak sabar nak panjat orang tilam

 

Owh esok mahu cuti2 Madinah

Tuesday, May 3, 2011

Doritos Nacho Cheese

Untuk tekak melayu yang

perasan nak jadi omputih nak berdiet

Leh laaa sesekali kunyap tortilla chip ni..

 

Sebab die tak goreng cam super ring

Uhhh sedapnye super ring..

Tortilla chips ni die bakar..

 

Dalam banyak2 flavor

Mestilaa aku ske yang cheese nie..

 

So alkisah..baru ni kat Panda ada promo

Ala2 Giant laaa..

Beli 3 dapat SR11..

Selalu satu aje dah SR5..

Napsu haloba memuncak..terus amik 3..

Ble buat munching pukul 3 petang

Padahal pukul 12 baru amik lunch..

 

Kunyah2..

Memang sedap..

Masin2 cheese, pedas2..rangup2..

Sambil blogwalking blog orang buat keje

Belek2 packaging, carik logo halal

Takde tulis plak..

 

Sesuatu neh..

Mari gugel status halalnya..

Terus warna mata bertukar biru terbuntang

Bila dapat tau flavor die campo beef ngan pork

Further leh tengok kat sini

 

Beef tu ok lagi

Tapi sure ke die sembelih baca bismillah, ikut syarak

Ayat ustazah tak tahan..

Tapi yang pork tu bukanke menatang haram…

 

Sudah..berhenti makan..

Kasik ajer kat meja sebelah nie..

Its contain pork..I cannot eat..

Harammmm….

Tapi tak sengaja tak pe kan… :(

 

Hah skang camne..

Korang penah makan tak Doritos nie..

Rentikanlaaaa…

 

Hurmmmm duduk negara Islam pon

Kena berhati2 carik makanan…

Sunday, May 1, 2011

Congratulations..Duke and Duchess of Cambridge

Super bizi..
Hujung bulan..gaji masuk, soping
Banyak report nak kena submit
Tapi masih berlengah2 dan diawangan
Letih menanggah kenduri old crushed
:)


Tapi aku rasa
Keadaan background belog jugak
Mempengaruhi mood untuk mengupdet belog
Dah beberapa hari
Duk godak sana sini
Tunggang terbalik laa jugak
Tapi aku buat2 tak nampak jer


Buat atas, bawah tak centre
Tolak kiri kanan serba tak kena
Padahal pakai background free jer
Guna Scrappin' Blog ngan My style background


Kenapa tak custom made jer background?
Ermm rasanya belom setegar itu kot..
Lainlaa klu free..
Kecik laut China Selatan, Lautan Pasifik ku tadahkan..
Muahahahaaa..
Lagipon yang free pon cantik and sweet..
Tak koser nak feeling Victoria Beckham lelebih
Tampa kanggg...


Even dah dua hari berlalu
Cerita wedding derang ni masih panas kan..
Sana sini dok bercerita
Satu jumaat aku menanggah depan tivi..
Obsesssssss...
Alah bukan selalu dapat tengok royal wedding


Antara pic yang best
1. Gaun tuh..setting baik punya



2. Gambar family gitu..Tetap heart pada gaun..



3. Inspirasi..tp kena fix tang gigi dulu



4. ;p





4. Next royal couple..?



Aniwei..Kate in one lucky girl
And I believe we are lucky in our own way..


Aihhh dah sampai London rupanya...



Friday, April 29, 2011

I miss you

Amik dari fb makcik shaye..

Buat shaye rs cam nak beli tiket and balik sekarang jugakkkkkkkk..

 

Mungkin ibu lebih kerap menelefon untuk menanyakan keadaan kita setiap hari..

Tp tahukah kita, sebenar nya ayah lah yg mengingatkan ibu utk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..

Tp tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dgn wajah yg letih ayahlah slalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian ?

Saat kita sakit/ demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jgn minum ais!".

Tp tahukah kamu bahwa ayah sangat risau.??

 

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam.

Ayah dgn tegas berkata "tidak boleh!"

Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita?

Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yg sangat berharga..

 

Saat kita sudah dipercayai,

Ayah pun melonggarkan peraturannya.

Maka kita telah melanggar kepercayaannya...

Maka ayah lah yg setia menunggu kita di ruang tamu dgn rasa sangat risau..

 

Setelah kita dewasa, ayah telah mghantar kita ke sekolah/ kolej untuk belajar..

Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..

Saat kamu berjaya..

Ayah adalah orang pertama yg berdiri dan bertepuk tangan untukmu..

Ayah akan tersenyum dengan bangga..

 

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..

Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..

Dan akhirnya..

Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..

Ayah pun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu, bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?

Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..

Dan diapun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..

 

“Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama

Cucu-cucunya yg sesekali datang untuk menjenguk..

Dengan rambut yg memutih dan badan yg tak lagi kuat untuk menjaga kita..

Monday, April 25, 2011

Dan winter pon berlalu bersama cinta hatiku..

Disebalik wajah yang garang cute

Jiwa yang kental dan tabah

Terselit setaman bunge ros dalam hati

 

Musim sejuk berlalu..

Dah takde dah malam yang panjang

Amik kau subuh pukul 4 pagi

Buat2 tak nampak langsir ko pepagi nak solat subuh

 

Seawal 7.30 pagi

Suhu dah cecah 30 darjah

Dah laa terik, kering plak tu

 

Tengahari..

Kena panas sket muka dah bertukar pink

Mau dekat 40 darjah rasanya

Tapi bila petang

Panas berangin..

Kadang siap boleh kena sandstorm lagi..

IMG_0183

Malam pulak rasa membahang

Rindunya pada cinta semusim itu..

 

Selamat tinggal cinta semusim

Ku pasti akan merinduimu..

Semoga hidayah Allah sentiasa bersamamu

Dan semoga dengan rahmatnya

Kita akan dipertemukan lagi pada musim yang akan datang

Sunday, April 24, 2011

Vivi

VV: Varicose vein

Salur darah jadik berpintal2, kadang sangat jelas kelihatan

Sering berlaku kat kaki pada kaki, peha, vulva pon ada..

Kalau besar, seperti anak luar melingkar2 kat kaki

Ngeri…

Kalau kecik, dipanggil spider veins

Penyebab?

-  Tekanan..bukan stress

Tapi akibat bebanan berlebihan..

Kalau tekanan kat kaki, mana lagi datangnya bebanan

Mestilaa dari badan yang sexy shomel

-  Kerja yang memerlukan kita berdiri terlalu lama

--> Macam aku

 

Takut..?

Camne nak elak..?

-  Diet beb..kasik kurang bebanan…ye baikkk

Amik high fibre, low salt diet..

High fibre bagi rasa kenyang, thus boleh kurangkan rasa lapar. .

Tapi kalau hobi mengunyah, xle buat apa

-  Elak pakai kasut tinggi…gulpppp

Tekanan tu tekanannnnn pada kaki…

-  Bila tidur, tinggikan kaki atas paras jantung

Ikut hukum graviti, kasik darah naik atas balik

-  Kalau keje kena berdiri, amik masa untuk duduk..

 

Lagi satu..

Pakai compression stocking

Boleh carik kat most of pharmacy

Stokin ketat akan tingkatkan pengaliran darah

 

Tadi, attend lecture pasal stokin nie

Siap kampeni tu kasik free measurement tape

Nak ukur badan buat kebaya raya saiz kaki

IMG_0180

Kalau barang free, aku memang lajuuuu

 

Tapi yang lagi best

Dapat makan free

IMG_0179

Toasted..

Sihat..ada italian salad ngan balsamic sauce

Dan chix sandwich

Dan pepsiiiiiiii

 

Ofismate aku pula baru balik bercuti dari Afrika Selatan

Kasik nie

IMG_0181

Easter day katanya

Marshmallow balut ngan coklat

Dah makan baru teringat nak tgk ingrediant halal ke tak

Nasib baik ada tanda halal

Sedap….

 

Gambar vv itu adalah ihsan dari google

Pogress premium beautiful

Yeaa…

In case yang tau aku pakai pb

Macam ade aje orang nak amik tau kan..

Jangan ingat aku sudah jadik defaulter pada corset tersebut

Setakat ni masih compliance lagi

Kengkadang jer in the event corset tak kering

Aku tak pakai

Kengkadang buat2 lembab..

 

Perubahan..?

Aku compliance pakai pon dah cukup bagus..

So far kalau nak ngelat pon seminggu sekali aje

Aku kasik body aku rest dari kena peluk Fahrin Ahmad corset

Hari lain…yeaaaa berjaya bertahan

Kadang kalau datang sawan…

Tido malam pon pakai pb..

See..

Sangat selesa

 

Sebelum2 nie bukan tak pernah bercorset

P setengah hari jer

Pastu aku buat2 tak nampak dah korset tu..

 

Berat badan plak..

Baru pakai dalam 2 minggu

Timbang ikhlas masa first day pakai pb

Ngan latest..

Kurang 2 kilo..

Tu pon diet ngelat2 gak tu

Belasah pulut sambal, supper lewat malam..

Tu belum kira steak TGI lagi

Rasanya kalau strict mau cutting lisa surihani

 

Setting baik punya amik gambar

IMG_0178

Pakai kot tanpa kesan pecah merekah apabila duduk

 

Skang tangan gatal2 godak background blog..

Amik free jer dari sini

Friday, April 22, 2011

Natural beauty

Beauty expert kata

Toner and moisturizer is a must

Selain dari amalan basuh muka dengan air wudhu

Pastikan muka bersih dari sebarang cela..

 

Okeh..

Untuk tiga rutin tu memang aku patuh

Walaupon kengkadang ngelat

Especially part toning and moisturizing

P bab basuh muka memang without failed

Tiap kali mandi kena cuci muka bersih2

Tu pon tiap kali mandi jer

Kalau tak mandi takde laaa

Eh ms bila plak aku tak mandi

Ade ker…?

 

Mekap..?

Konsep mekap aku adalah daily dose

Pagi sahaja masa nak g keje

Lepas basuh muka, pakai toner

Kadang pakai serum then emulsion

Pastu prime gel…tepuk2 muka

Baru pakai BB cream then loose powder..

 

Lepas tu..memang natural beautylah kekdahnya

Lepas sembahyang dan yang sewaktu dengannya

Memang aku xde sesi tacap2..

Kecuali lipgloss

Bedak pon takder

Patutlaa loose powder aku tak abes2 dari tahun lepas

 

P aku suka tengok orang tacap2

Tempek bedak, kaler2 kat mata..

Reason nape aku tak buat sebab

Aku malas..

 

Kalau cuti, alamatnya sampai takat emulsion je lah

Kalau tetiba orang ajak keluar, aku letak bedak johnson ajer lah..

 

Malam plak..

Aku pakai sleeping mask..

Sleeping mask aku pakai ni

Very absorbable..

Esok bangun pagi muka rasa supple jer..

 

Rutin mingguan?

Pakai scrub dan mask..

Adalaaa jugak p kalau teringat…

Kalau ada, ada laa..

Kalau takde mood, pandang pon tak lalu

Takut benda alah tu memanggil2 minta di guna

Okeh tu jer nak share..

Korang plak..?

 

Brand aku..?

Aku ske skinfood..

Sebab produk dia semua berasaskan makanan

Bab2 makan kan aku suka..

Lagipon ble laa feeling2 nak cantik

Cam pelakon korea

Aku pon nak laa jugak korean wanna be

Mana boleh budak2 AF sajer…

 

So far, aku punya review..

Hasilnya adalah memberangsangkan

Lagipun wangi…

Harga pon kira affordable laa

Takde laa macam produk Korea or Jepun yang lain

DSC00006

Aku suka beli kat Alamanda atau kat Seremban 2

SA pon peramah and ske bagi banyak free gift

Kadang aku yang paksa suh bagi banyak2

 

Tapi sekarang

Tiap kali cuti kena sedia uang yang banyak

Untuk beli stok yang mencukupi hingga ke cuti yang seterusnya

Kat sini takde skin food

Ade pon body shop, nectar, l’occitane (yang mahal berdentum),

dan Yves Rochers aku pon x sure betul ke tak aku eja

 

Blusher, mascara, eyeliner, shisheido eyeshadow?

Ader p hanya dipakai bergantung kepada

pengaruh hormon

 

Pic taken using TX9

Pink kaler..

Tuesday, April 19, 2011

Amik gambar sambil lompat

Ok kita layan mata dulu..

Source: cari saja di google

Cer bagitau..

Camner derang ni amik gambo..?

Sambil lompat sempat ke nak snap..

Tak penah laa lagi nak terai…

 

Agak2 camni ker…

1 2 3 lompat..

Dan snap…

Buat masa ni kena pektis lompat2 dulu

Petua nak bagi tinggi

Eni ader aidiye plisss..

Tinggi mana sangat aku mampu nak lompat…

Dengan kaki pendek seksi dan faktor ketumpatan bebanan…

Ahhhh sadapppppp

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...