Sunday, April 24, 2011

Vivi

VV: Varicose vein

Salur darah jadik berpintal2, kadang sangat jelas kelihatan

Sering berlaku kat kaki pada kaki, peha, vulva pon ada..

Kalau besar, seperti anak luar melingkar2 kat kaki

Ngeri…

Kalau kecik, dipanggil spider veins

Penyebab?

-  Tekanan..bukan stress

Tapi akibat bebanan berlebihan..

Kalau tekanan kat kaki, mana lagi datangnya bebanan

Mestilaa dari badan yang sexy shomel

-  Kerja yang memerlukan kita berdiri terlalu lama

--> Macam aku

 

Takut..?

Camne nak elak..?

-  Diet beb..kasik kurang bebanan…ye baikkk

Amik high fibre, low salt diet..

High fibre bagi rasa kenyang, thus boleh kurangkan rasa lapar. .

Tapi kalau hobi mengunyah, xle buat apa

-  Elak pakai kasut tinggi…gulpppp

Tekanan tu tekanannnnn pada kaki…

-  Bila tidur, tinggikan kaki atas paras jantung

Ikut hukum graviti, kasik darah naik atas balik

-  Kalau keje kena berdiri, amik masa untuk duduk..

 

Lagi satu..

Pakai compression stocking

Boleh carik kat most of pharmacy

Stokin ketat akan tingkatkan pengaliran darah

 

Tadi, attend lecture pasal stokin nie

Siap kampeni tu kasik free measurement tape

Nak ukur badan buat kebaya raya saiz kaki

IMG_0180

Kalau barang free, aku memang lajuuuu

 

Tapi yang lagi best

Dapat makan free

IMG_0179

Toasted..

Sihat..ada italian salad ngan balsamic sauce

Dan chix sandwich

Dan pepsiiiiiiii

 

Ofismate aku pula baru balik bercuti dari Afrika Selatan

Kasik nie

IMG_0181

Easter day katanya

Marshmallow balut ngan coklat

Dah makan baru teringat nak tgk ingrediant halal ke tak

Nasib baik ada tanda halal

Sedap….

 

Gambar vv itu adalah ihsan dari google

2 comments:

s h e e said...

hurm...penah jgk kot ternampak urat pintal2 tu...takot je tgk...seb bek x pakai high heels...ekeke...x gheti...

Nashays said...

shee: pakai je bukan x bleh..p xle lama..biaselaa shee beauty is pain..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...