Tuesday, July 20, 2010

Jadi pensyarah komunikasi sangat tak cool

Semester ni..

Instead of other nursing subject

Aku kena ajar satu lagi topik..

Yang bunyik cam senang..

Tapi agak mencabar….

Subjek Komunikasi..

Iye lah ajar orang macamana nak bercakap..

 

Nak jadi nurse pon kena amik subject communication ye..

Ada dalam kurikulum

Subjek wajib lulus lak tu..

So, anak2 murid kalau gagal..

Saya reveal nama korang dalam blog nie

Hihihiii..

ade ke masa anak murid nak bace belog aku neh.. :D

 

Ye la kalau tak..

Masakan orang awam selalu komplen

Misi mulut laser, hati beku cam ais..

Cakap tak agak2….Takde perasaan..

Mulut cam lahanat..

Upss terlebey sudahhh

 

Tu semua adalah antara masalah2 komunikasi..

Sah2 laa jadi misi tu keje ngn orang

bukan ngan mesin..

So bila keje ngn orang

Sah2 banyak cekadak nye..

Lelagi orang sakit..

Orang sakit memang kena banyak cekadak ke..??

 

Aku rasa..

Ajar komunikasi tak macam ajar subjek lain..

Subjek nursing mcm ortho, hema, endocrine tu semua fact ands skills

Nak instill attitude, wujudkan perasaan kaseh sayang,

caring pada patient..

 

Tapi communication nie..

Kita nak mengajar orang supaya master teknik berkomunikasi yang baik

Daripada gagap kepada tak gagap…

Dari tak konfiden, malu2 kepada konfiden dan tak tahu malu

Nak wujudkan rasa percaya pesakit kepada jururawat..

Hurmmmmm

 

Komunikasi pula ada dua: verbal dan non verbal

Dan komunikasi non verbal sangat penting untuk bagi

1st impression yang positif pada orang

 

So in order to make sure

Eh terspeking pulak

Student betul2 faham n boleh menggunakan teknik2 komunikasi,

cara berkomunikasi yang baik

Ianya bermula dari orang yang mengajar itu sendiri..

 

Secara non verbal nya

Nak bagi anak murid ikut apa yang diajar oleh aku tu

Maknanya..aku pon kena sentiasa mengamalkan

Cara2 berkomunikasi yang baik..

Maknanya aku dah takleh mencarut, mencerca, di khayalak khalayak ramai lah..

Sebab tingkah laku sentiasa diperhatikan oleh

para para sakura anak murid sekelian..

Dah tak boleh gelak kuat2

Jalan kena sopan..takleh mcm along nak mintak duit..

Cakap pon kena sopan..

Tak leh nak smack down anak murid

secara terang-terangan

Penah ke..??

 

Sangat2 propa dan berlakon..

Dan tak kool..

Makan eskrem mat kool lagi best..

 

Wah..kat sini pon

nak bagi lecture ye…

5 comments:

sweetsal said...

wah...ni lecturer kt universiti mana..hebatnya..mesti orang nye pun hebat kann...

Nashays said...

tang poyo ajer yang lebih.. :)

Pencacai Alim said...

jadi lecturer..gaji masyuk tuh

Nashays said...

ipts bro..bukan ipta but alhamdulillah...bole laa stakat nak blanje roti telor ngn teh tarik..ahahaaa

Anne Boleyn said...

bagus kak.. didiklah nurse generasi muda ni dr jadi mcm nurse skang ni. behave sket. huhu ni jmpe patient je ckp tak penah nya nak elok. huhu. org sakit makin bertambah sakit dibuatnye

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...