Thursday, July 22, 2010

Bila tekak aku sangat serius

Nape ntah..

tetiba terasa nak makan kuih onde2..

Buah melaka..

Kuih bom..

Kuih klepom….

Hurmmm sama aje kekdahnya…

 

Mesti penangan nak pose nih..

Maklumlaa kalu pose antara kuih wajib mesti onde2..

Si pujaan hati pon ske makan kuih ni..

Motip bgtau kat belog..??

 

Pas keje..

Dengan gigih ke supermarket..

Tepon mak, google resepi sket2..

Refresh memori..

Lama tak buat tak penah buat.. :P

 

Buat doh..

Uli ape yang patut..tepung pulut + 1 sudu tepung gandum

Mak ajar supaya tekstur onde2 jadi cantik…

 

Buat bulat2..isi gula merah

Sambil gaul kelapa parut ngan garam sket..

Tapi aku tertumpahkan garam..masin..

Mesti tak lama lagi aku kawen…

 

Sambil tengok dengar sinetron benci bilang cinta

Tak konsentret tengok Dimas..

Terus campak dalam piyok..

Sambil tunggu buah kuih timbul..

Angkat dan gelek2 dalam kelapa parut..

 

Dan siap…

Bole buat hidangan bukak pose..

Masuk dalam mulut..

gigit dan gula tumpah dalam mulot..

 

Tetiba nak masukkan gambar..

Godak2 fon..

Alamak dah terdelete plak…

Gambar onde2 baru masak..

Tapi aku yang sangat serius siapkan onde2 itu..

 

Bawak g ofis..

Ni je yang tinggal…

Dari bekas yang 3/4 penoh..

DSC00574

Kawan2 ni makan sebab nak amik ati aku..

Atau..Onde2 aku sedap…

Asaimen budak mn laa yg interprem tuh…?

Meh kite main teka teki..

Banyak2 buah..buah ape yang masak nya timbul…??

Bajet cumel plak teka2 camni…

12 comments:

qellissa said...

dah lama x mkn onde2 ni..dulu masa kecik2 klu balik kg sure nenek buat kuih ni..sedap pon sedap..klu beli kat kedai x baper nak sedap mcm nenek yg buat..leh masakkan utk kita tak?hihihi( buat muka x malu lak)

Nashays said...

qell: bukan tak mau buat..takut tak sesuai for human consumption aje..

dak eina (◕‿◕) said...

alahai bila tgk kuih onde2 nie kan..rasa cm xsbr lak nk puasa kan..hihi

afendi ariff said...

posa dah habih ganti?
heh!

AiN Z said...

hehehe.. tajuk entry best.. hehee

White Bird said...

nas~ dh la mkn kuih manis2 tu ,gula mahai..

hang pun dh cukup manis tu.. kang kena geget dgn semut baru tahu =)

y@n@ M!B said...

sy pn mkn onde² setahun sekali (bln pose ler tu)..hehehe~

err jwpn teka teki, buah onde²..btol x? =p

RaMa2UnGU said...

waaaaaaaa...
suke kuih ni...feveret dan wajib ada time ramadhan....bese bt sndri je.kalo mls bru bli..hehehehe

Nashays said...

dak eina: onde2 mmg sinonim ngn pose..klu taim pose terliurnye alahai..

fendi: dah lama ganti laa...bawak2 la pose sunat bulan syaaban lak :)

ainz: tq..kengkadang ntah hape2 jugak :P

wb: takpe pakai gula merah semut segan sket kot :)

yana: betul...bagi tepukan..clap clap clap

rama2ungu: buat jer sendrik..org buta pon ble buat

Cheq Tun said...

onde2 bukan dalam die ada isi kelapa ke? lepas golek2 ngan bijan.klu gula melak tu buah melaka kot.

Nashays said...

cheq tun: erm tu buakn kuih bom ker yg kelapa kat dlm, bijan kat luar :D...

soclose2213 said...

hehehe sdap tuh..pandai wat erk..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...