Wednesday, April 28, 2010

Setelah darah saya diambil

Renteten dari cerita di sini

 

Hari Sabtu yang lepas..

Staff BP Lab call untuk amik vaksin Mencivex (betul ke aku eja nih..??)

Mencivex vacc: vaksin untuk meningitis

Sebab tanpa vaksin tu..

Embassy tak bleh nak process visa application aku..

Redha ajer lah kalu bab dicucuk2 nie..

 

Vaksin dah ambik..

Selamat..

Nasib baik bagi kat subcutaneous..

Kurang laa hazab..

 

Tanya doktor final result medical check up hari tu..

Semua clear..

Tapi…

Bila tengok lipid profile..

Ada sedikit ketinggian pada paras kolesterol aku…

muka ijau…

Scared_Face

Cuak jugak laa kan..

Pulak aku ada strong family history pasal hyperlipidemia ni

 

Tapi nasib baik detect awal..

Boleh laa mula ambil langkah berjaga2..

 

Dalam hati ada denial jugak..

Macamana..

Pada usia yang masih muda (muda kewww…??)

BMI yang normal…

Agak aktif bersukan..

Alah pada seafood..maknanya amat jarang amik seafood

Amik Evening Primrose Oil hari2 walaupon kadang-kadang lupa

Masih ada sedikit elevation pada paras kolesterol..

 

Kena tengok balik corak pemakanan aku..

Nak wat camner makanan aku memang yg berlemak, bersantan, berminyak

Tapi sikit ajer..

 

Kawan2..

Sila berhati2 sama..

 

Ingat..

Peningkatan paras kolesterol

Later boleh sumbat salur darah.. atherosclerosis

Then boleh sakit jantung di buatnya..

heart-attack-picture

By the way..

Teruskan senaman..

Keep active..

Untuk turunkan paras kolesterol tersebut

Semoga aku berjaya…lalala…

5 comments:

sophie said...

OMG..bahayanya..cuak gak nie..Take care aw!

mama_umar_maryam said...

alamakk..baru pg td telan roti canai,esok mkn oat lah , gulp

Nur AtiEtin said...

hahhaha..mak aii..terasa jiwe kot..follow my blog 2 k..

ZilaJai said...

huhuhu....lemak2 ni mmg peberetku...nk wt caner nih...tulunnn...

Nashays said...

sophie: u take k too

zety: pagi ni aku bekfes oat..lalala

Nur: k dah folo

zila: aku suka jua...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...