Wednesday, April 14, 2010

Bila darre saye diambil…

Owh tidak…

Semuanya berlaku minggu lepas..

Tak sabar2 nak story kat belog..

Tapi agak bz masa tu

Plus kesah kabel manjang tertinggal

Lupakan saja…

 

Ceritanya

Bila dara  darah saye dikeluarkan sebanyak 12 mls..

Ade balance lagi 4888 mls balance dalam badan

Hahihaaa….

 

Saya kena pegi buat medical check up..

Ye laa kena laa buat kan..

Sebagai misi yang sesuatu ittewww

Harap2 clear laa medical check up ini..

Dan lebih mudah matlamat ku yang sesuatu itteww tercapai…

 

Amik dara darah manjang salah ye….

Buat XRay buahdada Chest XRay

Check urin..

Though I am in a medical line used to be

No..I will always in a medical line and will get married with someone from medical line oso

But, fobia nya nak kena ambil dara darah tetap ada..

Gigil semacam rasa..

 

Dah laa urat kat lengan aku ni spesel

Akibat lapisan lemak yang tebal hingga urat tak kelihatan..sangat tidak benar

Urat halus macam baby..

Dara Darah terpaksa ambil dari pergelangan tangan..

Letak jer jarum kat tangan lalala…

Selalunya buat kat orang lain xde perasaan ..

P bila kena kat diri sendiri..

Baru kau tau langit itu tinggi atau rendah..

Empat tube untuk blood test..Nasib baik 12 mls jer..

DSC00406

Kesan selepas kena amik dara darah..Motip nak tayang bracelet ker..Owh tidak sepoyo itteww Jahhh

Dah laaa untuk check paras glukos memang kena puasa

Tapi aku curik2 makan biskut sebenarnya pagi tu sebab dah lapar sangat dan amoi lab tu tak tau…

Lapar, pening, semua ada..

Settle amik darah..

Amoi lab tu kasik botoi pegi kencing sana..

Alamak..selalunya aku yang mintak kat orang

P bila orang mintak kat aku, aku dah terkial2 nak masukkan spesimen segar dalam bekas tu..

Ingat ayat terkial2 tu..

Sangat keji keadaan..

I am so not used to it ok…

Maafkan lah jika anda pegang botol itu so basah terasa kat luar…

Ekekeke…

Baru memahami perasaan pesakit jika aku force dier kencing cecepat untuk ambil spesimen..

DSC00403

Hah…spesimen fresh amik kaw..sila urussss…

 

Tu kesah amik darah..

Kesah buat Chest XRay pulak..

Korang takkan tak pernah amik XRay kot..

Horror nya ialah bila..

Korang terpaksa pakai baju khas dier..

Dengan tali ikat belakang..

Tanpa zebra, bravo

Dan radiographer nya adalah lelaki

Aiii so tak biase dengan scenario ini..

Sangkut dagu kat atas kaset XRay

And tangan letak kat pinggang

Dada rapat ke kaset XRay

Sambil tarik nafas masa nak shoot..

Aku siap pektis 2 3 kali sebab tak le nak tarik nafas dengan betul…

Tobat tak nak buat dah..

Mati beberapa ribu sel dalam badan aku hari tu akibat XRay punya pasal…

 

Dah settle dengan sampel2 n XRay..

Then baru jumpe doktor untuk buat pemeriksaan fizikal..

So geli2 bila doktor nak palpate my abdomen..

Dedahkan my selulit 6 pax kat doktor..

Sure dier envy giler….kalaulahhhh

Nasib baik kali ni doktor perempuan..

 

Pastu..untuk seterusnya..

Mantoux test pulak..

Masukkan 0.1 mls PPD (Purified Protein Derivatives) kat lapisan dermis

Tu pon doktor cucuk dua kali..

Rasa nak tolong buat je aje..

P nanti dier rasa nyampah laa plak…

Anyway, tujuan Mantoux nie adalah untuk check samada aku ade TB atau tak..

DSC00407

Ada dua bintat di situ..yang menjadik adalah bintat yang besar

 

Lepas cucuk

Datang balik untuk measurement selepas 2 hari..

Siap amoi lab tu kasik lagi satu botoiiiii kaler merah…

Ada sudu kecik kat dalam….

Nanti datang bawak spesimen yakyak plak..

Keji 99 kali…

 

Lepas 2 hari datang nasib baik aku takde TB,

Aku ader TV Bravia Aquarium je..

 

Kesimpulan cerita..

Pegilah buat medical check up bila dah dapat tawaran kerja baru

Untuk tau status kesihatan sendiri..

Agaknya sebab tak biasa tu yang rasa cam alahaiiiii

Ape ke renyah nye benda2 ni semua..

 

Aku buat kat BP Lab

Pakej yang aku amik harga RM 730

Bayar dengan rasa berat hati tapi muka buat2 gumbira lalalaaaaa

So far alhamdulillah result aku semuanya cantikkkk

Bukan aku yang kata…

Amoi lab tu yang kata…

Ayat sedapkan hati padahal…

5 comments:

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry.. best citer ni.. lucu dan lucah..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

Fahim 'n Alin said...

hahaha..

MrDzy said...

huhu..actually tak paham kenapa la perlu buat semua pemeriksaan rm730 tu.. nak kahwin ke?

✿bieyra dhamira✿ said...

huhu..da penah rasa pakai baju 2..hehehe..
buka baju..ngeh2..kena opret...
doc laki la plak..adeh..tny dia byk kali..
'doc ke yg nk opret sy ni??'
'iyela..sy la...sapa lagi??'
mak aii..da la muda..abeh badan kena terjah..malu2...

Nashays said...

mrdzy: nak aply visa kekdahnyer..kena laa make sure sihat sebelum nak duk tpt org..takut jadik pembawa penyakit lak kang..hihi
bieyra: malu kan...huhu

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...