Friday, March 26, 2010

Saya warganegara yang berkelakuan baik..Ini terbukti

En3 kali ni nak cerita pengalaman aku

late entry ;;)

Pegi wisma putra nun kat Putrajaya

Buat surat berkelakuan baik…

Letter of good conduct

 

Eh apsal lak tetiba akak nie nak kena buat surat berkelakuan baik?

:)

Hihi..

Sebab salah satu requirement untuk apply visa

Kena ada surat berkelakuan baik..

 

Nak carik Wisma Putra kat Putrajaya tu pon satu hal..

Sempatlaa tawaf kat roundabout Putrajaya yang besar tu dua kali

Sebab tawaf yang pertama tu tak perasaan signboard

Terlindung dek pokok

alasan untuk orang yang kuat berangan semasa memandu

 

Ms sampai kat Wisma Putra

Tinggal ic kat pondok pengawal

Pulak dah dekat lunch hr masa tu..

Faham jer laa muka2 orang yang jaga kaunter kat dalam tu

ketat semacam…

 

Proses nye nampak senang..

Boleh isi borang siap2..

Borang kalau nak boleh download kat sini

Tapi biasa lah…

Aku tak berniat untuk bersikap stereotype

Itulah kenyataan…

Harus ada sesi merenung siling, lantai, pokok bunga, poster

Untuk menunggu giliran dipanggil

Walaupon msa tu tak ramai orang

 

Isi borang dalam dua salinan

2 keping gambar passport..

2 Salinan muka depan passport

2 salinan bahagian belakang passport (tempat korang sign tu)

2 salinan ic

semua salinan tersebut jgn lupa disahkan oleh pesuruhjaya sumpah

 

Aku hari tu disahkan oleh pesuruhjaya sumpah kat Nilai jer..

Deret kedai sebelah Pejabat Pos kat Taman Semarak

Baik Pak Haji tu..siap bagi diskaun lagi..

Rasanya untuk semua salinan tu dia kira RM 10 jer..

Semoga Pak Haji tu murah rezeki… O:-)

 

Tips aku kalu nak berurusan dengan jabatan kerajaan..

Pastikan semua dokumen, requirement tu lengkap..

Kalau tak alamatnya…

Memang free kena marah..

Atau kena datang lagi lain kali..

Owh tidakkkkkk #-o

 

Agaknya nasib aku baik hari tu..

Dalam masa kurang dari setengah jam..

Surat pengesahan kelakuan baik aku pon siap…

Legaa……

Tak payah datang 2 3 kali semata2 sebab borang tak siap..

Terlebih eksited punya pasal..

Lupa nak amik bukti bergambar..

 

Dan ternyata…

Aku memang warganegara yang berkelakuan baik..

Ini disahkan oleh MOFA sendiri…

Yeay….. :D

Salah satu misi penting selesai..

Hanya tinggal medical check up lagi tak buat…

;)

DSC00348

Wisma Putra dari luar..

Yang takleh amik gambar kat dalam..

Luar taperrr kannnnn…. ;;)

10 comments:

deqyalalink said...

xpe amek gmbaq kat lua pon boley pin boley hehe...semoga semua koje pon selesai dgn smpurne yeh :)

Nashays said...

harus begitu...kontrol ke'eksited'tan yg blebihan

....."SaKura"..... said...

haha..tterbukti skrng anda mmg baik...:)siap ada surt lg tu sbgai bukti...cewahhh:)

Nashays said...

bukan senang nak dpt tuh...
sakura baik tak?klu baik sila beri bahan bukti..ngehngeh

afendi ariff said...

selama ni ko jahat ye?
heh!

Business On Line said...

Hello how are you?...i wait you on this blog if you allow... http://real-money-with-buxto.blogspot.com
Please you visit this blog for example: http://real-money-with-buxto.blogspot.com, but if you want get other type of free debit mastercard from a electronic bank
and win $$$ money on line directly into your debit mastercard!!! i can help you for this, note: you must contact me here if you want get a great mastercard for free...thanks

Live me a comment or message please you...thanks for advance.
Free Debit Mastercard International

qismina said...

MANTAP!! suka adegan pndang siling,lntai, pasy bunga... ngeh3

Nashays said...

fendi: bukan jahat..kurang baik jer contohnya kadang2 langgar lampu merah, tbuang kulit gula2 kat celah pokok..ekekeke

Nashays said...

qismina: memang gitu laa kan...sambil bermuhasabah diri dan menanti dalam debar giliran dipanggil:))

Anonymous said...

akak hr sabtu tmpt smph tu bkk x?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...