Friday, June 19, 2009

Ayam goreng perah limau

Aku ske makan ayam goreng kat kedai mamak, pastu perah limau. Kenapa perah limau?? Sebab dulu lecturer aku penah cakap, bila perah limau dier bleh neutral kan minyak kononnnya...dan dianjurkan lepas makan makanan berlemak minumlah limau O untuk neutralkan lemak yang kita makan tue....

P fakta atau auta sebenarnya tu sebab belomlah lagi aku jumpe kajian saintifik (evidence based) kata klu makan makanan berlemak then perah limau leh neutralkan lemak...

Aku tanya laa soalan tu pada sorang pakar pemakanan yg datang kat kolej bagi ceramah pasal pemakanan sihat..jawapannya ialah....


Memang ader kajian saintifik mengatakan jus limau boleh mencairkan lemak sebab jus limau tu asid. P jangan plak pasni korang g minum asid or watsoever untuk cairkan lemak plak...kang bukan lemak jer yang cair ngn korang korang sekali cair daaa...

So sekarang nie lagi laaa x rasa bersalah nak ode kat kedai mamak. Contohnya megi goreng, ayam goreng, mee gorang mamak...yg penting taruk limau...hehe...ode air pon yg berasaskan limau ajer...

Lapar laa plak mlm2 nie..br chek BMI siang td...ijau muka tgk BMI sendrik..huh

9 comments:

laki cikgu kimia said...

bmi aku 1400 kot sekarang ni
ahahha

i.am.belle said...

bila sebut 'ayam goreng' je, perut belle dah lapar dah xD

Nashays said...

Laki cikgu kimia...
agak2 laa yer...kalau tiap2 tahun BMI kt naik satu indeks, mau x sempat cuti doktor2 kat IJN..:p

Cik Belle, ayam goreng memang sodap!!!makan ngn nasik ajer pon mabeles...

abanglong said...

perah limau dalam foods mmg sinonim ngan incek incek mamak itew.

to me; its just nak sodapkan rasa jer. takdernya lemak lemak nak ilang ngan perahan limau tak sampai satu sudu tu.

muahaha... lari lari !

Linda Abdullah said...

Ayam goreng sedap makan panas-panas..hehe thanks for visiting my blog.

Hazrey said...

Wait until Shays tengok kat mana ayam itu diletakkan di sebelah toilet sebelum digoreng. :) Itu pastinya dapat memecahkan lemak lemak. lols.

Nashays said...

hukhuk...tetiba teringat tangan mamak yg goreng ayam tue...

Nashays said...

abang long,
pd masa yg sama nak kurangkan rs bersalah sebab makan makanan berlemak...pastu ode laaa liamu O suam satu...

Saper aku? said...

Susah siot aku nak amik gambor dier aritu sha...
manjang aku snap tak nampak tuan punya muka...yang nampak baju jer...itupun sebab baju dier masa tu kaler cerah..kalau kaler gelap?...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...